Křupavé domácí houstičky recept
Ingredience na 1 porci
Mouka polohrubá | 500 g | |
Lahůdkové droždí | 5 lžiček | |
Mléko polotučné | 250 ml | |
Cukr bílý | 4 g | |
Sůl | 6 špetek | |
Máslo | 50 g | |
Vejce | 2 kusy | |
Olej slunečnicový | 3 lžíce | |
Kmín | 10 špetek | |
Mák mletý | 10 g | |
Semínka sezamová | 10 g | |
Ovesné vločky | 2 hrsti |
Postup kynuté housky
Smícháme mouku se solí a zaděláme pomocí kvásku z droždí, šálku vlažného mléka, cukru a lžičky mouky.
Přidáme zbytek mléka, tuk a vejce a zamícháme. Zpracujeme těsto.
Těsto vložíme do mísy, posypeme moukou a přikryjeme. Necháme kynout.
Těsto rozkrájíme na 8 kusů. Každý kus pak ještě na 3 části ve tvaru válečku. Pleteme houstičky.
Housky vyskládáme na pomazaný plech. Necháme ještě chvíli kynout a potřeme rozšlehaným vejcem.
Posypeme kmínem, solí, mákem či jinou ingrediencí dle naší chuti.
Pečeme na 210-220°C dozlatova.
Zdravá snídaně a domácí housky
Domácí houstičky recept, který je opravdovou lahůdkou a křupavé pečivo určitě oslní nejen návštěvy, ale i členy vaší domácnosti. Vychutnejte si housky nejlépe ještě teplé. Například ráno ke zdravé snídani nebo třeba odpoledne k salátku. Pečivo kupované v supermarketech je často již druhý den gumové a téměř nepoživatelné. Někdy dokonce už večer toho samého dne! S tímto receptem na domácí housky však od teď budete mít jistotu a záruku čerstvosti vždy pod kontrolou. Čerstvá a zdravá snídaně tak bude na vašem stole kdykoli k mání. Zdravá snídaně je totiž základ dne. Nastartuje váš metabolismus a je také velmi důležitá při hubnutí. Základní faktory, které zdravá snídaně představuje jsou například pomalé jezení a vychutnání si daného jídla. Dále by nám pokrm měl opravdu chutnat, tedy nejen splňovat dietní požadavky. A určitě by u zdravé snídaně neměla chybět vláknina v podobě ovoce, zeleniny, ovesných vloček či celozrnného pečiva.
Kalorie a domácí pečivo
Každé pečivo stejně tak i rohlík kalorie obsahuje. Existuje však také celozrnný, grahamový či žitný a každý rohlík kalorie obsahuje v odlišném množství právě podle daného druhu pečiva. Domácí pečivo recept, konkrétně houska recept, je však tou nejlepší a nejzdravější volbou. Zjistěte více o tom kolik v sobě má rohlík kalorie. Fantazii se meze nekladou a pro posypání pečiva lze volit z vícero variant. Je žádoucí použít například klasický kmín, mák či hrubozrnnou sůl. Sáhnout však můžete i po alternativních sypáních, jako jsou ovesné vločky či sezam. Tím si náš houstičky recept personalizujete přesně podle sebe. Domácí housky se skvěle hodí také jako příloha pro jakýkoli rychlý oběd recept. Každý z nás se někdy ocitne v časovém presu a je rozhodně lepší uvařit si nějaký zdravý rychlý oběd recept, nežli sáhnout po fastfoodech a jiných tučných variantách. Tento rychlý oběd recept navíc zvládnete připravit jen na jedné pánvi a za chvilku máte hotovo.
Pravé domácí housky recept
K přípravě domácí housky recept není těžký a krok za krokem jej zvládne každý. Nejprve do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, zamícháme a zaděláme pomocí kvásku z droždí, šálku vlažného mléka, cukru a lžičky mouky. Přidáme zbytek mléka, změklý tuk a jedno vyšlehané vejce. Promícháme a na moukou posypaném vále zpracujeme hustší těsto. Těsto vložíme do mísy, posypeme moukou a přikryjeme utěrkou. Necháme vykynout na teplém místě. Vykynuté těsto rozkrájíme na 8 kusů. Každou z nich pak ještě na 3 části. Na pomoučněné ploše je rozválíme a tyto tři válečky vždy spleteme do houstičky. Při tvorbě domácí houstičky recept může být i zábava a to při jejím pletení a tvarování. Vybrat si však můžete i jiné tvary rohlíků či preclíků. Rozhodneme-li se tvarovat rohlíky, je potřeba vyválet těsto na plát a vykrájet tvary trojúhelníků. Jeden růžek vždy povytáhnout a rohlík zabalit. Nebo je možné z delších válečků vytvarovat preclíky. Housky recept lze jednoduše využít pro jakékoli tvary pečiva. Pečivo recept dále uvádí domácí housky rozložit na pomazaný plech. Necháme je ještě chvilku kynout a následně potřeme rozšlehaným vejcem. Nakonec posypeme solí, kmínem, mákem či jinou ingrediencí a pečeme v předehřáté troubě na 210-220°C dozlatova.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 1282.536 Kj
Bílkoviny | 12.93 g |
Sacharidy | 22.37 g |
Sacharidy z cukrů | 1.04 g |
Tuky | 7.48 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 2.21 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.3 g |
Cholesterol | 0.2 g |
Vláknina | 3.31 g |
Sodík | 0.07 g |
Vápník | 0.04 g |
Gi | 0.15 |
Alergeny
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
- Mléko a výrobky z něj
- Vejce a výrobky z nich
- Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot