Recept na kulajdu s houbami
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Brambory | 350 g | |
Cibule | 1 kus | |
Houby čerstvé | 200 g | |
Smetana 12% | 150 g | |
Bobkový list | 3 kusy | |
Mouka polohrubá | 20 g | |
Ocet | 15 ml | |
Vejce | 2 kusy | |
Kmín | 2 špetky | |
Sůl | 2 špetky | |
Kopr | 5 g |
Postup kulajda
Do hrnce si nalijte cca 2 litry vody, kam vložíte oloupané a na kostičky nakrájené brambory, oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli, houby, bobkové listy, kmín i sůl a nechejte povařit.
Jakmile brambory změknou, přilijte do hrnce smetanu a přisypejte 2 lžíce polohrubé mouky.
Ke konci do hrnce přimíchejte rozkvedlaná vajíčka s jednou lžící octa. Chvilinku povařte a přidejte nadrobno nakrájený kopr.
Kulajda s houbami je recept na tradiční českou polévku bíle barvy. Kulajda se pyšní příjemnou vůní kopru, podloženou zajímavými kombinacemi chutí. V současné době je kulajda téměř vždy připravována s houbami, avšak v jednom z prvních známých receptů tato ingredience chyběla.
Základ kulajdy tvoří smetana, brambory, vejce a kopr. Bohužel se v této polévce nachází značné množství sacharidů i tuků, a tak byste ji do svého jídelníčku neměli zařazovat příliš často.
Kulajda: podrobný recept
Do hrnce si nalijte cca 2 litry vody, kam vložíte oloupané a na kostičky nakrájené brambory, oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli, houby, bobkové listy, kmín i sůl a nechejte povařit.
Jakmile brambory změknou, přilijte do hrnce smetanu a přisypejte 2 lžíce polohrubé mouky, aby se kulajda s houbami zahustila.
Ke konci do hrnce přimíchejte rozkvedlaná vajíčka s jednou lžící octa. Chvilinku povařte a přidejte nadrobno nakrájený kopr.
Takto je recept na kulajdu hotový, přejeme dobrou chuť. Jako hlavní chod k polévce doporučujeme uvařit nějaké další recepty z hub, například houbového kubu.
Recept na kulajdu bez hub
Pokud nepatříte mezi příznivce hub, neznamená to, že si polévku nemůžete vychutnat i tak. Existuje totiž recept na kulajdu bez hub, jehož základ je naprosto stejný jako u výše zmíněného receptu. Jediné, co uberete, jsou právě zmíněné houby.
Recept na krkonošské kyselo z kvásku: obdoba kulajdy
Krkonošské kyselo z kvásku je chutí velmi podobné kulajdě. Je to způsobené tím, že obě polévky obsahují velmi podobné ingredience. Například v kulajdě i kyselu nalezneme houby, brambory či cibuli. Zásadní rozdíl je však v tom, že kulajda, na rozdíl od krkonošského kysela, je uvařená bez použití kvásku.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 595.235 Kj
Bílkoviny | 7.48 g |
Sacharidy | 11.38 g |
Sacharidy z cukrů | 6.09 g |
Tuky | 5.87 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 1.62 g |
Cholesterol | 0.2 g |
Vláknina | 3.05 g |
Sodík | 0.07 g |
Vápník | 37.03 g |
Alergeny
- Mléko a výrobky z něj
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
- Vejce a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot