Recept na kynuté buchty s marmeládou
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Mouka polohrubá | 200 g | |
Mouka hladká | 200 g | |
Mléko polotučné | 250 ml | |
Čerstvé droždí | 25 g | |
Cukr bílý | 5 g | |
Vejce | 1 kus | |
Máslo | 50 g | |
Sůl | 1 špetka | |
Rybízová marmeláda | 200 g | |
Olej řepkový | 20 ml |
Postup buchty
Do vlažného mléka se lžičkou cukru nadrolte 25 g droždí a nechejte vzejít kvásek.
Po vykynutí kvásek smíchejte s moukou, špetkou soli, vejcem a rozpuštěným máslem. Ze směsi vypracujte nelepivé těsto a nechejte vykynout.
Přibližně po 20 minutách těsto promíchejte a opět nechejte kynout.
Jakmile těsto vykyne, přeneste si ho na pomoučněný vál a rozdělte na jednotlivé bochánky.
Každý bochánek roztáhněte a naneste na něj porci rybízové marmelády, poté ho uzavřete do tvaru buchty a přeneste na vymazaný plech.
Ve chvíli, kdy budete mít všechny buchty na pekáči, potřete je olejem a nechejte ještě dalších 10 minut kynout.
Mezitím si troubu předehřejte na 220 °C a následně do ní vložte pekáč. Pečte zhruba 20 minut, než budou buchty hotové.
Těsně před konzumací si buchty pro větší efekt pocukrujte moučkovým cukrem.
Recept na kynuté buchty v doplnění rybízové marmelády je sice kalorickou bombou, ale božskou pochoutkou. Kromě rybízové marmelády můžete pro plnění kynuté buchty využít i jiné druhy džemu nebo sáhnout po klasických náplních, jako jsou tvaroh, mák, povidla či ořechová nádivka.
Kynuté buchty jako součást každé české pohádky
Kynuté buchty jsou oblíbenou českou dobrotou již odpradávna. Připravovaly je naše babičky i prababičky, proto se recept na buchty v rodinách často dědí po několik generací. Možná právě z tohoto kouzelného důvodu se kynuté buchty velmi často objevují i v pohádkách. Jen si vzpomeňte na hloupého Honzu. V dřívějších dobách byla kynutá buchta natolik oblíbená, že byla dokonce součástí štědrovečerní hostiny.
K obědu cizrnové placky a ke svačině recept na kynuté buchty s marmeládou
Co si dopřát k odpolední svačině už víte, bude to recept na kynuté buchty, ale jak to vyřešit s obědem? Navrhovali bychom vám cizrnové placky, jejich příprava je totiž velmi snadná a časově nenáročná. Základ cizrnových placek tvoří zdraví prospěšná luštěnina v kombinaci s moukou, vodou a olejem. Jako přílohu k cizrnovým plackám zvolte brambor nebo zeleninový salát.
Recept na domácí švestková povidla do kynutých buchet
Jak jsme již zmínili, k plnění buchet nemusíte nutně zvolit rybízovou marmeládu. Škála možností je daleko širší, jednou z nich jsou švestková povidla. Ta si pomocí receptu můžete vyrobit z pohodlí domova a ohlídat si tak maximální kvalitu výsledného produktu. Švestky se navíc pyšní pozitivním vlivem na srdce a cévy. Zároveň pomohou při střevních problémech, tak proč své výtečné kynuté buchty nenaplnit i výbornými domácími švestkovými povidly.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 559.23 Kj
Bílkoviny | 20.44 g |
Sacharidy | 8.51 g |
Sacharidy z cukrů | 5.59 g |
Tuky | 9.28 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 2.15 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.3 g |
Cholesterol | 0.2 g |
Vláknina | 6.09 g |
Sodík | 0.07 g |
Vápník | 0.03 g |
Gi | 0.15 |
Alergeny
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
- Mléko a výrobky z něj
- Vejce a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot