Recept na nejlepší kynuté staročeské škvarkové placky


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Vepřové škvarky120 g
Vepřové sádlo180 g
Mouka polohrubá500 g
Mléko polotučné125 ml
Vejce2 kusy
Lahůdkové droždí2 lžičky
Cukr bílý1 g

Postup škvarkové placky

1

Připravte si kvásek a nechte ho vzejít.

2

Mezitím si do další mísy vložte zbytek mouky, sádlo, vejce, najemno nasekané vepřové škvarky, a poté i vzešlý kvásek.

3

Osolte, opepřete a vypracujte v těsto. Nechejte vykynout.

4

Po vykynutí z těsta vytvořte kuličky, které naskládejte na plech vyložený pečicím papírem.

5

Kulatou mřížkou jednotlivé kuličky zmáčkněte.

6

Placky potřete rozšlehaným vajíčkem. Na závěr posypte hrubou solí, kmínem a vložte péct do trouby.

Recept na nejlepší kynuté staročeské škvarkové placky, které chutnají jako ty od babičky. Kynuté škvarkové placky se dříve připravovaly především v období zabijaček. Při škvaření sádla totiž vznikalo velké množství škvarků, a tak lidé přemýšleli, jak je zužitkovat. Vznikly tak kynuté škvarkové placky, které jsou v doplnění se sklenkou chutného vína naprostou delikatesou. V dnešní době se jedná o velmi oblíbené placky na svatbu.

Základem škvarků je kynuté těsto, z něhož můžete vyzkoušet uvařit i ovocné knedlíky.

Podrobný recept na nejlepší kynuté staročeské škvarkové placky

Prvním krokem při přípravě placek je tvorba kvásku. Do mísy proto nasypte 2 lžíce mouky, špetku cukru, rozdrolte 20 gramů droždí a na závěr přilijte 1 lžíci vlažného mléka. Opravdu dbejte na to, aby bylo vlažné, nikoliv vařící, nebo studené. Kvásek nechte vzejít.

Mezitím si do další mísy vložte zbytek mouky, sádlo, 1 vejce, najemno nasekané vepřové škvarky, a poté i vzešlý kvásek. Osolte, opepřete a vypracujte v těsto. To přikryjte suchou utěrkou a nechte při pokojové teplotě kynout cca 1 hodinu.

Po vykynutí z těsta vytvořte kuličky, které naskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Kulatou mřížkou, která se nejčastěji používá na brambory, jednotlivé kuličky zmáčkněte. Vzniknou vám tak placky s dekorem mřížky.

Troubu si rozehřejte na 160 °C a než dosáhne požadované teploty, potřete placky rozšlehaným vajíčkem. Na závěr posypte hrubou solí, kmínem a vložte péct do trouby.

Pečte dozlatova a po vychladnutí už vám akorát přejeme dobrou chuť.

Čím doplnit škvarkové placky?

Kynuté škvarkové placky skvěle doplní čočková pomazánka. Ta je přímo ukázkovým zdrojem bílkovin, vitamínů i minerálních látek. Čočková pomazánka se dá vyrobit z různých druhů této luštěniny, my však v receptu použili ten základní, zelený. Krásně nadýchané kynuté těsto v doplnění pomazánky, to je přímo synonymum pro božskou večeři.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 494.476 Kj

Bílkoviny8.69 g
Sacharidy3.97 g
Sacharidy z cukrů1.04 g
Tuky7.44 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)1.56 g
Cholesterol1.26 g
Vláknina0.04 g
Sodík0.08 g
Vápník15.03 g
Gi0.15

Alergeny

  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
  • Mléko a výrobky z něj
  • Vejce a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.