Recept na mrkvový koláč i bez mouky

Mrkvový koláč

Ingredience na 1 porci

Vejce3 kusy
Cukr hnědý třtinový300 g
Mouka polohrubá300 g
Mrkev5 kusů
Olej slunečnicový10 lžic
Voda čistá0.1 litry
Kypřící prášek do pečiva4 g
Citronová kůra čerstvá4 g

Postup mrkvový koláč

1

Vejce rozšlehejte s cukrem do pěny, přidejte olej a vodu a zamíchejte.

2

Následně postupně přidávejte suché ingredience, tedy mouku a kypřící prášek, do směsi. Pokud chcete připravit variantu bez mouky, nahraďte mouku strouhaným kokosem ve stejném množství.

3

Nakonec přidejte pět větších nastrouhaných mrkví.

4

Vymažte si formu a vysypte kokosem. Pečeme v troubě rozehřáté na 180 stupňů cca 30 minut.

Návštěva skoro za dveřmi a dezert ke kávě chybí? Tento mrkvový koláč bez ořechů je připravený během chvíle, ingredience má každý pravděpodobně už dávno doma.

A co na slavnostní příležitost? Mrkvový koláč je snadné proměnit na mrkvový dort, stačí přidat dortový krém a ozdobit.

Navíc je tato varianta receptu na mrkvový koláč bez ořechů. Snadnou úpravou receptu vznikne mrkvový koláč i bez mouky. Stačí vyměnit polohrubou mouku za strouhaný kokos. Můžete ho použít i na vysypání formy místo strouhanky. V této podobě bude mrkvový koláč vhodný nejen pro alergiky, ale i hosty, kteří si hlídají zdravý jídelníček.

Mrkvový koláč je navíc zdravější alternativou ke klasickému ovocnému koláči, ať už švestkovému nebo třeba borůvkovému. Přesto je vláčný a velmi chutný, zamilují si ho i děti.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 763.4992 Kj

Bílkoviny7.31 g
Sacharidy9.56 g
Sacharidy z cukrů0.04 g
Tuky5.67 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)1.55 g
Cholesterol0.2 g
Vláknina4.04 g
Sodík0.07 g
Vápník0.03 g

Alergeny

  • Vejce a výrobky z nich
  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.