Recept na mrkvový koláč i bez mouky
Ingredience na 1 porci
Vejce | 3 kusy | |
Cukr hnědý třtinový | 300 g | |
Mouka polohrubá | 300 g | |
Mrkev | 5 kusů | |
Olej slunečnicový | 10 lžic | |
Voda čistá | 0.1 litry | |
Kypřící prášek do pečiva | 4 g | |
Citronová kůra čerstvá | 4 g |
Postup mrkvový koláč
Vejce rozšlehejte s cukrem do pěny, přidejte olej a vodu a zamíchejte.
Následně postupně přidávejte suché ingredience, tedy mouku a kypřící prášek, do směsi. Pokud chcete připravit variantu bez mouky, nahraďte mouku strouhaným kokosem ve stejném množství.
Nakonec přidejte pět větších nastrouhaných mrkví.
Vymažte si formu a vysypte kokosem. Pečeme v troubě rozehřáté na 180 stupňů cca 30 minut.
Návštěva skoro za dveřmi a dezert ke kávě chybí? Tento mrkvový koláč bez ořechů je připravený během chvíle, ingredience má každý pravděpodobně už dávno doma.
A co na slavnostní příležitost? Mrkvový koláč je snadné proměnit na mrkvový dort, stačí přidat dortový krém a ozdobit.
Navíc je tato varianta receptu na mrkvový koláč bez ořechů. Snadnou úpravou receptu vznikne mrkvový koláč i bez mouky. Stačí vyměnit polohrubou mouku za strouhaný kokos. Můžete ho použít i na vysypání formy místo strouhanky. V této podobě bude mrkvový koláč vhodný nejen pro alergiky, ale i hosty, kteří si hlídají zdravý jídelníček.
Mrkvový koláč je navíc zdravější alternativou ke klasickému ovocnému koláči, ať už švestkovému nebo třeba borůvkovému. Přesto je vláčný a velmi chutný, zamilují si ho i děti.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 763.4992 Kj
Bílkoviny | 7.31 g |
Sacharidy | 9.56 g |
Sacharidy z cukrů | 0.04 g |
Tuky | 5.67 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 1.55 g |
Cholesterol | 0.2 g |
Vláknina | 4.04 g |
Sodík | 0.07 g |
Vápník | 0.03 g |
Alergeny
- Vejce a výrobky z nich
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot