Recept na nadýchané domácí kynuté knedlíky a těsto
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Mouka polohrubá | 1000 g | |
Mléko polotučné | 500 ml | |
Čerstvé droždí | 42 g | |
Vejce | 1 kus | |
Sůl | 3 špetky | |
Cukr bílý | 6 g |
Postup domácí kynuté knedlíky
Připravíme si kvásek smícháním vlažného mléka, droždí a lžičky cukru.
Počkáme 15 minut, aby kvásek vzešel.
V míse smícháme mouku a sůl spolu s mlékem, vejcem a kváskem. Prohněteme a necháme kynout na teplém místě 30-40 minut.
Z těsta vytvoříme 3-4 šišky knedlíků a necháme ještě chvilku dokynout.
Do hrnce nalijeme vroucí vodu do 2-3 cm, vložíme pařák a nejlépe i utěrku.
Knedlíky vaříme pod poklicí na páře přibližně 30 minut.
Tyto nejlepší nadýchané domácí kynuté knedlíky recept, a také těsto vás zaručeně nadchnou. Je osvědčený mnoha generacemi a zvládne jej každý, koho jen tak nevystraší kynuté těsto na knedlíky. Jakmile tento recept vyzkoušíte, už rozhodně nebudete chtít kupovat houskové knedlíky ze supermarketu, které jsou často tvrdé a suché. Rozdíl v chuti a kvalitě se s domácími nedá srovnat. Jsou to totiž krásně nadýchané kynuté knedlíky, které v obchodě nekoupíte. Kynuté těsto na knedlíky každopádně není nic těžkého na přípravu. Jen je potřeba mu poskytnout dostatek času a tepla, aby mohlo v klidu vykonat své kouzlo. Díky tomu budete od teď připravovat ty nejlepší kynuté knedlíky široko daleko hodící se ke všem omáčkám, počínaje kedlubnovou omáčkou, konče rajskou.
Omáčky ke knedlíkům
Domácí kynutý knedlík můžeme použít jako přílohu k tradičním omáčkám, jako je například svíčková omáčka, koprovka či rajská recept. Myslím, že rajská recept omáčka je v Česku tou nejčastěji vařenou omáčkou vůbec. Každý ji ale dělá trošku jinak a proto existuje rajská recept v mnoha podobách. Může se dělat s hovězím masem nebo plněnými paprikami či dokonce s masovými kuličkami. Rajská recept však bude vždy nostalgie a málokdo se díky chuti této omáčky nevrátí do dětství.
Domácí kynutý knedlík se ale kromě rajské či svíčkové omáčky určitě hodí také k nejrůznějším druhům gulášů či k houbovým pokrmům, případně ke kedlubnové omáčce. Dalším významným receptem, ve kterém jsou nadýchané domácí kynuté knedlíky přílohou je klasické knedlo, vepřo, zelo. A pečenou husu či kachnu si snad bez houskového knedlíku nelze ani představit.
Kynuté knedlíky recept vychází podle množství ingrediencí zhruba na 3-4 šišky. Záleží na tom, jak velké a tlusté budete nadýchané kynuté knedlíky tvarovat. Po vyndání knedlíků z páry je důležité je propíchat vidličkou, aby z nich vyšla přebytečná pára. Co se týče krájení, je léty prověřené, že domácí kynutý knedlík se nejlépe krájí nití, a to ještě za tepla. Někdy se však nit může přetrhnout a proto pro vás máme ještě lepší vychytávku a tou je obyčejný tenký vlasec. Příloha je na světě a teď už se jen naučit další zajímavé omáčky ke knedlíkům. Těch existuje spousty, avšak omáček ke knedlíkům není nikdy dost. Inspirujte se například indickou vegetariánskou korma omáčkou ke knedlíkům nebo italskou boloňskou omáčkou. Omáčky ke knedlíkům totiž určitě nemusí být pouze ty tradiční české.
Jak na kynuté těsto na knedlíky
Nejprve si připravíme kvásek na ty nejlepší kynuté knedlíky. Smícháme část vlažného mléka, droždí a lžičky cukru a počkáme asi 15 minut, než vzejde. Do velké mísy nasypeme mouku, sůl, nalijeme vlažné mléko a přidáme vejce s kváskem. Vše řádně prohněteme a necháme kynout na teplém místě asi 30-40 minut. Z těsta si vytvoříme tři až čtyři šišky knedlíků a před vařením ještě necháme trochu nakynout. Domácí kynutý knedlík je nejlepší vařit v širším kastrolu s poklicí, aby se do něj pohodlně vešel. Do něj dále vložíte rozevírací pařák a na něj nejlépe ještě utěrku. Do hrnce následně nalijte vroucí vodu zhruba do 2-3 cm ode dna. Vaříme na páře cca 30 minut. Díky vaření v páře nebudou nepříjemně slizké na povrchu, nepřevaří se a navíc to budou ty pravé a nadýchané kynuté knedlíky.
Odlehčená zdravá rychlá večeře
Kynuté knedlíky recept je základem české kuchyně a mnoha tradičních jídel. Ne vždy nám však zbývá tolik času na přípravu a zpracování těsta. Proto se někdy hodí v rukávu schovaná rychlá večeře, která za pár minut dokáže zachránit večer. Zdravá a rychlá večeře je navíc základem zdravého jídelníčku. Není úplně nejlepší cpát se před spaním knedlíky s omáčkou, alespoň ne každý den. I proto je rychlá večeře vhodnou volbou, pokud držíte dietu či žijete zdravým životním stylem. Ať už je to zeleninová polévka, smoothie, rizoto či dýňové palačinky, to vše může být zdravá a rychlá večeře.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 467.476 Kj
Bílkoviny | 20.32 g |
Sacharidy | 7.27 g |
Sacharidy z cukrů | 5.04 g |
Tuky | 7.46 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 1.56 g |
Cholesterol | 0.2 g |
Vláknina | 6.04 g |
Sodík | 0.07 g |
Vápník | 0.03 g |
Gi | 0.15 |
Alergeny
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
- Mléko a výrobky z něj
- Vejce a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot