Recept na nadýchané donuty


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Mouka polohrubá405 g
Mléko polotučné250 ml
Cukr bílý44 g
Vejce žloutek2 kusy
Máslo60 g
Čerstvé droždí42 g
Rum10 ml
Sůl1 špetka

Postup donuty

1

Do ohřátého mléka přimíchejte lžíci cukru a rozdrolte do něj kostku droždí. Nechejte vzejít kvásek.

2

Do mísy si nasypejte mouku, přidejte žloutky, špetku soli, lžíci rumu, zbylý cukr a vzešlý kvásek. Rukama ze všech surovin zpracujte jednotné těsto.

3

Jakmile se těsto nelepí, překryjte ho suchou utěrkou a nechte zhruba hodinu kynout.

4

Na pomoučněném vále si vykynuté těsto rozválejte na placku tlustou cca 1-1,5 cm. Skleničkou z ní vykrájejte kolečka s otvorem uprostřed.

5

Vykrojené donuty přemístěte na plech a nechejte je ještě 15 minut kynout. Poté je obraťte a nechejte je dalších 15 kynout i z druhé strany.

6

Následně je osmahněte v rozpáleném oleji, první 2 minuty pod pokličkou, poté je obraťte a pokračujte ve smažení bez pokličky.

Donuty, anglicky donuts, jsou kynuté, smažené sladké pečivo s charakteristickou dírou uprostřed. Někomu by donut mohl připomínat koblihu, obě dobroty jsou připravovány z kynutého těsta. Avšak ten hlavní rozdíl spočívá v polevě, zatímco u koblih se klade dovnitř, v případě donutu se poleva natírá na těsto, nikoliv do těsta.

Donuty a jejich historie

Poprvé se recept na donuty připravil ve Spojených státech amerických. Původně byl však donut pečen bez díry i bez polevy, tyto dva faktory se přidaly až postupem času. Donuts se však neplní pouze sladkými ingrediencemi, setkat se můžete i s takovými verzemi, které obsahují maso, špenát nebo třeba slaninu. Nejoblíbenější donuts posledních let jsou bez pochyb ty s čokoládovou polevou. Oblíbená je ale i jahodová, vanilková nebo kokosová.

Donut jako v kombinaci cviků na hubnutí

Recept na nadýchané donuty obsahuje nejenom vysoké množství cukrů, ale i tuků, jelikož základem donutu je kynuté těsto. Pokud si je jednou za čas chcete upéct, určitě můžete, jenom je dobré jejich konzumaci proložit cviky na hubnutí. Díky nim se tato sladká dobrota nepodepíše na vaší vysportované postavě. Cviky na hubnutí totiž tukovou zásobu proměňuji ve svalovou hmotu. Můžete cvičit jak doma, tak venku a prostřídat různé styly sportu.

Pro dosažení ještě slibnějších výsledků můžete do své životosprávy zařadit i čaj na hubnutí. Jeho základem je zelený čaj, který kromě hubnutí slouží jako prevence vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Kromě toho čaj na hubnutí pomáhá snižovat vysoký krevní tlak nebo regulovat hladinu cholesterolu.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 414.714 Kj

Bílkoviny16.84 g
Sacharidy7.41 g
Sacharidy z cukrů5.14 g
Tuky7.36 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)2.16 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.3 g
Cholesterol0.19 g
Vláknina6.04 g
Vápník0.02 g
Gi0.15

Alergeny

  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
  • Mléko a výrobky z něj
  • Vejce a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.