Recept na nejlepší pracny
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Máslo | 280 g | |
Mouka hladká | 350 g | |
Cukr moučka | 250 g | |
Kakao prášek | 40 g | |
Mleté lískové ořechy | 150 g | |
Skořice | 4 g | |
Mletý hřebíček | 1 špetka |
Postup pracny
Všechny ingredience vložte do jedné mísy a společně promíchejte, až vám vznikne jednotné těsto.
Výsledné těsto vtlačte do formiček určených na pracny a vložte do vyhřáté trouby na 7 minut.
Po upečení pracny vyklopte z formiček, nechejte je trochu vychladnout a obalte je ve směsi z vanilkového a moučkového cukru.
Recept na pracny je jedním ze zástupců vánočního cukroví. Ty nejlepší pracny se pečou z velmi kvalitních ingrediencí a po zhotovení se nechávají minimálně dva týdny odležet. Tím dojde k lahodnému zvýraznění chutí, navíc můžete vidět, že pracny vydrží uskladněné opravdu dlouho.
Recept na pracny a dietní cukroví
Určitě máte ve vánočním období v plánu napéct hned několik druhů cukroví, nejenom nejlepší pracny. Abyste své tělo během adventu nezahrnovali pouze vysokým množstvím sacharidů, existují naštěstí i recepty na dietní cukroví. Základním rozdílem mezi tradičními a zdravějšími druhy cukroví je náhrada klasické pšeničné mouky špaldovou, žitnou nebo pohankovou. Často se také jako základ používají ovesné vločky, anebo se vločkami v dietním cukroví nahrazují ořechy, které obsahují vysoké množství tuků.
Další vánoční recept: bramborový salát s jogurtem
Pokud se ve svátečním čase nechcete vzdát výtečného cukroví, kterým jsou pracny, linecké, perníčky nebo třeba vanilkové rohlíčky, mohl by vás zaujmout zdravější recept na bramborový salát. Bramborový salát s jogurtem je nejenom výtečný, ještě navíc je zdravější než jeho klasická verze. Majonéza je v bramborovém salátu s jogurtem nahrazená sojanézou, ta je vhodná i pro vegany, a nízkotučným bílým jogurtem. Stejně jako recept na pracny, i bramborový salát je nejlepší odležený. Doporučujeme vám ho proto připravit 23. prosince a naservírovat na Štědrý den.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 126.009 Kj
Bílkoviny | 0.56 g |
Sacharidy | 3.64 g |
Sacharidy z cukrů | 0.06 g |
Tuky | 1.85 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.52 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.3 g |
Vláknina | 0.76 g |
Alergeny
- Mléko a výrobky z něj
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
- Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z ní
- Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
Graf nutričních hodnot