Recept na nejlepší vepřový guláš z vepřového plecka

vepřový guláš recept

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Vepřová plec1000 g
Cibule10 kusů
Olej slunečnicový5 lžic
Koření paprika mletá20 špetek
Rajčatový protlak50 g
Vepřový vývar500 ml
Sůl10 špetek
Pepř10 špetek
Kmín10 špetek
Majoránka10 špetek
Česnek5 stroužků

Postup vepřový guláš

1

Cibuli nakrájíme najemno a vepřovou plec nakrájíme na kostky.

2

V hrnci rozehřejeme trochu oleje či sádla a orestujeme cibuli do tmavší hnědé barvy.

3

Přidáme červenou papriku, zamícháme a trochu zastříkneme vodou.

4

Vložíme maso, opékáme a okořeníme solí, mletým pepřem, kmínem. Přidáme protlak a prosmažíme.

5

Zalijeme vepřovým vývarem nebo vodou. Postupně během dušení přidáváme podle potřeby a hustoty.

6

Přidáme majoránku, utřený česnek a necháme maso dusit.

7

Když je maso dostatečně měkké, vyjmeme ho. Šťávu z masa zahustíme chlebem nebo jíškou.

8

Podle potřeby dochutíme, povaříme a nakonec přidáme maso.

Vepřový guláš recept musí vyzkoušet každý, kdo má rád klasická česká jídla. Tento recept je z 1 kg vepřové plece a platí zde pravidlo, že kolik masa, tolik dáme také cibule. Guláš z vepřového plecka a vlastně i jakýkoliv jiný guláš se připravuje dopředu ve velkém, jelikož nám vydrží na několik dní. Tento nejlepší vepřový guláš si také můžeme chytře zamrazit na později a ušetřit si tak čas v budoucnosti. Recept na vepřový guláš není těžký a potřebujeme k němu v podstatě jen maso, cibuli, koření a něco na zahuštění. K tomu může skvěle posloužit například chleba, jíška nebo tzv. záklechtka, která se dělá rozmícháním hladké mouky v trošce vody.

Vepřový guláš recept nebo raději guláš z krůtího masa?

Pokud dáváte přednost drůbeži před vepřovým masem, určitě vyzkoušejte guláš z krůtího masa. Krůtí maso obsahuje méně tuku a tak je dietnější než maso vepřové. Jinak se tyto dva recepty v postupu příliš neliší. Oba dva také stejně tak můžete dokořenit dle svých chutí, například přidáním chilli nebo pálivé mleté papriky. Dalším oblíbeným receptem z vepřového je pomalu pečené uzené koleno, které se podává ideálně s bramborovým knedlíkem nebo chlebem. Jednou za čas se tak jedná o možnost, jak si ozvláštnit jídelníček.

Guláš z vepřového plecka a nadýchané kynuté knedlíky

Ať už je to recept vepřový guláš nebo guláš z krůtího masa, nejlépe se k těmto pokrmům jako příloha hodí nadýchané kynuté knedlíky. Samozřejmě můžete volit i rýži nebo těstoviny, avšak nadýchané kynuté knedlíky jídlu dodají tu pravou podobu. Proto si v průběhu dne dopřejte také dostatečné množství zeleniny a lehčích jídel pro zajištění vyváženosti vašeho jídelníčku.

Tip! Oblíbené seitan recepty představují i veganskou verzi tradičního vepřového guláše, kterou je právě guláš s pšeničným masem neboli seitanem. Zatímco jsou vhodné seitan recepty pro vegetariány a vegany, pro osoby s intoleranci lepku to neplatí, jelikož tato potravina obsahuje vysoké množství lepku.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 565.046 Kj

Bílkoviny1.52 g
Sacharidy10.5 g
Sacharidy z cukrů6 g
Tuky0.48 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.01 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.11 g
Cholesterol0.93 g
Vláknina3.03 g
Vápník37.15 g

Alergeny

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.