Recept na originální biskupský chlebíček
Ingredience na 1 porci
Cukr bílý | 100 g | |
Mouka hladká | 150 g | |
Máslo | 120 g | |
Vejce | 4 kusy | |
Kypřící prášek do pečiva | 6 g | |
Kandované ovoce | 50 g | |
Čokoláda 85% kakaa | 200 g | |
Ořechy lískové | 2 hrsti |
Postup biskupský chlebíček
Ze všech vajec si oddělte bílky a žloutky. Žloutky utřete v míse s moučkovým cukrem, změklým máslem, hladkou moukou a práškem do pečiva.
Na závěr přimíchejte vyšlehaný sníh z bílků, kandované ovoce, čokoládu a ořechy.
Umíchané těsto nalijte do formy a pečte cca 40 minut v troubě předehřáté na 170 °C, dokud nebude těsto hotové.
Po vytažení nechejte biskupský chlebíček vychladnout a v posledním kroku ho polijte rozpuštěnou čokoládou.
Recept na originální biskupský chlebíček, jehož základem je těsto doplněné kandovaným ovocem, čokoládou a ořechy. Jedná se oblíbenou velikonoční dobrotu, v tomto jarním období se s velkým úspěchem setkávají i nádivky. Velmi chutná je například nádivka z rohlíků nebo zeleninová nádivka.
Podrobný recept na originální biskupský chlebíček
Ze všech čtyř vajec si oddělte bílky a žloutky. Žloutky utřete v míse se 100 gramy moučkového cukru, 120 gramy změklého másla, 150 gramy hladké mouky a s půlkou pytlíčku prášku do pečiva.
Na závěr přimíchejte vyšlehaný sníh z bílků, kandované ovoce (množství dle vlastního uvážení) a ořechy. Ty mohou být lískové i vlašské. V neposlední řadě přidejte kousky čokolády.
Umíchané těsto nalijte do formy a předehřejte si troubu na 170 °C. Jakmile trouba dosáhne požadované teploty, vložte do ní formu a pečte cca 40 minut, dokud nebude těsto hotové.
Po vytažení nechejte biskupský chlebíček vychladnout a v posledním kroku ho polijte rozpuštěnou čokoládou.
Chcete-li, posypte čokoládový povrch rozemletými ořechy či kokosem, vypadá to ještě o něco efektivněji.
Vyzkoušejte i fit biskupský chlebíček
Originální biskupský chlebíček můžete pozměnit tak, že místo moučkového cukru zvolíte cukr třtinový. Náhradou za hladkou mouku se vám stane mouka celozrnná a stejně tak jednoduše jde pozměnit i čokoládu. Místo té klasické, sladké verze, vyzkoušejte hořkou, s vysokým obsahem kakaa.
Možná už se nebude jednat o tradiční biskupský chlebíček, zato si jeho konzumaci nemusíte tolik vyčítat. Samozřejmě ale pořád existuje daleko vhodnější fitness strava.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 711.9963 Kj
Bílkoviny | 7.92 g |
Sacharidy | 4.88 g |
Sacharidy z cukrů | 1.16 g |
Tuky | 12.93 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 2.35 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.3 g |
Cholesterol | 0.2 g |
Vláknina | 1.01 g |
Sodík | 0.07 g |
Vápník | 0.03 g |
Alergeny
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
- Mléko a výrobky z něj
- Vejce a výrobky z nich
- Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
Graf nutričních hodnot