Recept na pečené řízky v troubě
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Kuřecí stehenní řízek | 240 g | |
Česnek | 1 stroužek | |
Kremžská hořčice | 15 g | |
Vejce | 1 kus | |
Mléko polotučné | 18 ml | |
Pepř | 1 špetka | |
Sůl | 1 špetka | |
Sýr eidam 40% tuku | 70 g | |
Koření paprika mletá | 5 špetek | |
Strouhanka | 90 g |
Postup řízky z trouby
Maso naklepejte, osolte, opepřete a na chvíli odložte stranou.
Rozšlehejte si vejce s hořčicí, mlékem a stroužkem utřeného česneku.
Strouhanku smíchejte s mletou paprikou a kusem tvrdého strouhaného sýra.
Naklepané maso obalte v hladké mouce, ve směsi z vajec a na závěr ve strouhance.
Vyložte si pečicím papírem plech, naneste na něj trochu oleje.
Vložte na plech kuřecí řízky, které i z vrchu potřete trochou oleje.
Celý plech překryjte alobalem a vložte ho do předehřátě trouby na cca 15 minut.
Poté alobal sundejte a nechte péci dalších asi 20 minut.
Pečené řízky v troubě na pečicím papíře podávejte s libovolnou přílohou.
Pečené řízky v troubě jsou oblíbeným pokrmem, přičemž metoda vaření je rychlá, jednoduchá a výsledek chutný. Řízky pečené v troubě se obvykle připravují bez použití oleje a jsou vynikající volbou pro ty, kteří se snaží snížit příjem tuku. Pečené řízky v troubě na pečicím papíru jsou skvělý způsob, jak zabránit přilnutí řízků ke dni. Vepřové či kuřecí řízky v troubě na pečicím papíře jsou chutné a zdravější než jejich smažená verze. Řízky pečené v troubě tak přinášejí stejnou chuť a křupavost s menším množstvím tuku a kalorií.
Variace řízků pečených v troubě
Vůbec nejoblíbenější jsou kuřecí řízky v troubě, které se obalí ve strouhance a poté se upečou na pečicím papíře v troubě. Tím ušetříte kalorie a snížíte obsah tuku v pokrmu. Podávat kuřecí řízky v troubě je vhodné se šťouchanými bramborami s cibulkou nebo s kaší. Stejným způsobem můžete připravit i vepřové řízky v troubě, obalte je ve strouhance a upečte v troubě na pečicím papíře. Tím dosáhnete křupavého povrchu, aniž byste spotřebovali velké množství oleje. I v tomto případě se dají jako příloha volit šťouchané brambory s cibulkou, kaše nebo zeleninový salát. Chcete-li ještě o něco dietnější verzi pokrmu, připravte si k pečeným řízkům například salát s rukolou a jahodami nebo bulgurový salát. Mnozí tvrdí, že bulgurový salát je mnohem chutnější jak příbuzný kuskus, proto by byla škoda ho nevyzkoušet.
Tip na přílohu: vrstvený salát s ananasem
Vrstvený salát s ananasem si můžete dopřát buď samostatně, tedy jako hlavní jídlo, nebo ho použít jako přílohu třeba k vepřovým řízkům v troubě. Výborný je prokládaný salát i k jiným druhům řízků, ať už k telecím nebo vepřovým. Ingredience uvedené v receptu na skládaný salát můžete zaměnit za jiné favority, avšak tento druh vrstveného salátu patří mezi osvědčené klasiky. Chcete-li, nahraďte majonézu veganskou verzí, kterou je sojanéza. Vrstvený salát, který doplní řízky z trouby, se hodí nejen na běžný oběd, ale také na slavnostní tabuli.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 402.618 Kj
Bílkoviny | 7.16 g |
Sacharidy | 2.73 g |
Sacharidy z cukrů | 0.22 g |
Tuky | 5.78 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 1.56 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.11 g |
Cholesterol | 0.2 g |
Sodík | 0.09 g |
Vápník | 0.04 g |
Gi | 0.15 |
Alergeny
- Vejce a výrobky z nich
- Mléko a výrobky z něj
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot