Recept na pečené řízky v troubě


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Kuřecí stehenní řízek240 g
Česnek1 stroužek
Kremžská hořčice15 g
Vejce1 kus
Mléko polotučné18 ml
Pepř1 špetka
Sůl1 špetka
Sýr eidam 40% tuku70 g
Koření paprika mletá5 špetek
Strouhanka90 g

Postup řízky z trouby

1

Maso naklepejte, osolte, opepřete a na chvíli odložte stranou.

2

Rozšlehejte si vejce s hořčicí, mlékem a stroužkem utřeného česneku.

3

Strouhanku smíchejte s mletou paprikou a kusem tvrdého strouhaného sýra.

4

Naklepané maso obalte v hladké mouce, ve směsi z vajec a na závěr ve strouhance.

5

Vyložte si pečicím papírem plech, naneste na něj trochu oleje.

6

Vložte na plech kuřecí řízky, které i z vrchu potřete trochou oleje.

7

Celý plech překryjte alobalem a vložte ho do předehřátě trouby na cca 15 minut.

8

Poté alobal sundejte a nechte péci dalších asi 20 minut.

9

Pečené řízky v troubě na pečicím papíře podávejte s libovolnou přílohou.

Pečené řízky v troubě jsou oblíbeným pokrmem, přičemž metoda vaření je rychlá, jednoduchá a výsledek chutný. Řízky pečené v troubě se obvykle připravují bez použití oleje a jsou vynikající volbou pro ty, kteří se snaží snížit příjem tuku. Pečené řízky v troubě na pečicím papíru jsou skvělý způsob, jak zabránit přilnutí řízků ke dni. Vepřové či kuřecí řízky v troubě na pečicím papíře jsou chutné a zdravější než jejich smažená verze. Řízky pečené v troubě tak přinášejí stejnou chuť a křupavost s menším množstvím tuku a kalorií.

Variace řízků pečených v troubě

Vůbec nejoblíbenější jsou kuřecí řízky v troubě, které se obalí ve strouhance a poté se upečou na pečicím papíře v troubě. Tím ušetříte kalorie a snížíte obsah tuku v pokrmu. Podávat kuřecí řízky v troubě je vhodné se šťouchanými bramborami s cibulkou nebo s kaší. Stejným způsobem můžete připravit i vepřové řízky v troubě, obalte je ve strouhance a upečte v troubě na pečicím papíře. Tím dosáhnete křupavého povrchu, aniž byste spotřebovali velké množství oleje. I v tomto případě se dají jako příloha volit šťouchané brambory s cibulkou, kaše nebo zeleninový salát. Chcete-li ještě o něco dietnější verzi pokrmu, připravte si k pečeným řízkům například salát s rukolou a jahodami nebo bulgurový salát. Mnozí tvrdí, že bulgurový salát je mnohem chutnější jak příbuzný kuskus, proto by byla škoda ho nevyzkoušet.

Tip na přílohu: vrstvený salát s ananasem

Vrstvený salát s ananasem si můžete dopřát buď samostatně, tedy jako hlavní jídlo, nebo ho použít jako přílohu třeba k vepřovým řízkům v troubě. Výborný je prokládaný salát i k jiným druhům řízků, ať už k telecím nebo vepřovým. Ingredience uvedené v receptu na skládaný salát můžete zaměnit za jiné favority, avšak tento druh vrstveného salátu patří mezi osvědčené klasiky. Chcete-li, nahraďte majonézu veganskou verzí, kterou je sojanéza. Vrstvený salát, který doplní řízky z trouby, se hodí nejen na běžný oběd, ale také na slavnostní tabuli.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 402.618 Kj

Bílkoviny7.16 g
Sacharidy2.73 g
Sacharidy z cukrů0.22 g
Tuky5.78 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)1.56 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.11 g
Cholesterol0.2 g
Sodík0.09 g
Vápník0.04 g
Gi0.15

Alergeny

  • Vejce a výrobky z nich
  • Mléko a výrobky z něj
  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.