Recept na pravý domácí medovník
Ingredience na 1 porci
Máslo | 500 g | |
Karamelové salko | 1 balení | |
Mouka hladká | 500 g | |
Vejce | 3 kusy | |
Med včelí (7 g) | 5 lžiček | |
Jedlá soda | 1 lžička | |
Cukr bílý | 150 g |
Medovník postup
Připravte si vodní lázeň s větší nerezovou miskou. V ní rozpusťte máslo a postupně zašlehejte med a cukr, dokud se nerozpustí.
Následně přidejte bokem rozšlehaná vajíčka již mimo vodní lázeň do trochu vychladlé směsi, přidejte mouku a jedlou sodu a vypracujte do těsta. Mezitím si rozehřejte troubu na 150 stupňů.
Na pečící papír obkreslete formu, podle které budete následně vykrajovat těsto. Těsto rozdělte na přibližně 6-8 dílů a stěrkou rozprostřete na obkreslenou část pečícího papíru. Těsto by mělo být tenké a lehce přesahovat obkreslené místo, aby se následně dalo okrájet.
Upečte postupně 6-8 placek těsta (jak těsto vyjde) a jak velikost trouby dovolí. Pečte cca 10 minut.
Upečené placky okrájejte podle formy a nechte vychladnout. Okrojené zbytky si schovejte, použijete je nakonec jako drobenku na ozdobení medovníku.
Salko s máslem rozšlehejte do hladka na krém. Následně rozmixujte okrojené zbytky na drobenku.
Sestavte dort, postupně skládejte upečené okrojené placky na sebe a promazávejte krémem. Na závěr složený dort pomažte zbytkem krému a posypte rozmixovaným posypem.
Medovník je oblíbený dezert všech věkových kategorií a typicky ho najdeme na stolech během rodinných oslav.
Pravý domácí medovník sice nepatří mezi jednoduché dezerty a spousta hospodyň se ho bojí. S naším podrobným receptem je ale možné pravý medovník hravě zvládnout i doma. A pokud je připraven s láskou pro blízké, stojí za to pravý medovník zkusit připravit.
Jak to tak s podobnými recepty bývá, příprava sice nějaký čas zabere, ale ze stolu pak medovník zmizí rychlostí blesku. Kupovaný medovník totiž není špatný, ale pravý domácí medovník nic nenahradí.
Tip na závěr: Kdo má raději méně sladký medovník, doporučujeme mezi jednotlivými vrstvami střídat krém ze salka a másla s 20% kysanou smetanou. Medovník bude i tak kalorická bomba, ale jeho chuť bude celkově o něco lehčí. Pokud držíte nějakou zdravotní dietu, doporučujeme nejprve zkontrolovat kalorické tabulky.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 486.037 Kj
Bílkoviny | 36.33 g |
Sacharidy | 225.92 g |
Sacharidy z cukrů | 219.02 g |
Tuky | 38.27 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 23.07 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.3 g |
Cholesterol | 0.2 g |
Vláknina | 0.05 g |
Sodík | 0.07 g |
Vápník | 7.05 g |
Gi | 65 |
Alergeny
- Mléko a výrobky z něj
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
- Vejce a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot