Recept na přípravu kvásku do buchet
Ingredience na 1 porci
Mléko polotučné | 100 ml | |
Lahůdkové droždí | 25 lžiček | |
Cukr bílý | 10 g | |
Mouka hladká | 100 g |
Postup kvásek
Do misky nalijte vlažnou tekutinu, buď mléko, nebo vodu.
Do vlažné tekutiny nadrolte droždí, vmíchejte krupicový cukr a přidejte hladkou mouku.
Nechte vzejít kvásek.
Recept na přípravu kvásku do buchet, díky kterému si během chvíle vytvoříte kvalitní základ pro kynuté těsto. Z kynutého těsta se následně pečou oblíbené české dezerty, jako jsou Honzovy buchty či tradiční vdolky. Zároveň je kvásek důležitý při tvorbě těsta na pizzu, vyberete-li si tradiční postup. Alternativou, ke které není zapotřebí kvásku, je dietní pizza. Ta se totiž může zhotovit například z ovesných vloček. Další oblíbenou variantou dietní pizzy je květáková pizza nebo pizza z celozrnné mouky.
Recept na přípravu kvásku do buchet
Jak se dělá kvásek? Jeho příprava je opravdu jednoduchá, do misky si nalijte přibližně 100-150 mililitrů vlažné tekutiny. Tou může být buď mléko, to je ta častější varianta, nebo voda.
Do vlažné tekutiny nadrolte droždí, vmíchejte krupicový cukr a přidejte tolik hladké mouky, aby vám vzniklo tekutější těstíčko neboli počáteční kvásek. Takto připravenou směs nechejte při pokojové teplotě vzejít.
Že je kvásek hotový, poznáte podle zvětšeného objemu a přítomných vzduchových bublin. Takto máte přípravu kvásku hotovou a můžete s ním začít tvořit kynuté dobroty.
Kvásek: co jste o něm možná nevěděli
Jedná se o název pro zkvašenou mouku v doplnění s vlažnou tekutinou, ve které se pomocí kvasnic zahájí proces kvašení. První použití kvasinek bylo zaznamenáno již neuvěřitelných 7000 let před naším letopočtem, a to v daleké Číně. Kvasinky své uplatnění najdou i u přípravy vína či nejoblíbenějšího českého nápoje, piva.
Občas se ale může stát, že se v lidském těle kvasinky přemnoží, a tak je vhodné nasadit protikvasinkovou dietu.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 103.817 Kj
Bílkoviny | 2.34 g |
Sacharidy | 3.48 g |
Sacharidy z cukrů | 1.06 g |
Tuky | 0.23 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.01 g |
Vláknina | 0.03 g |
Gi | 0.15 |
Alergeny
- Mléko a výrobky z něj
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot