Recept na smažené brokolicové placky
Ingredience na 1 porci
Brokolice | 500 g | |
Mouka polohrubá | 60 g | |
Vejce | 2 kusy | |
Sůl | 2 špetky |
Postup placičky
Do hrnce nalijte vodu a dejte ji vařit na plotnu, jakmile bude horká, osolte ji a vložte do ní očištěnou brokolici.
Brokolici v osolené vodě vařte do poloměkka. Poté ji z vody vyndejte a vidličkou rozmačkejte.
K rozmačkané brokolici přidejte vaječné žloutky, polohrubou mouku a vše promíchejte.
Z vaječných bílků si ušlehejte sníh, který následně připojte k brokolicové směsi. Podle chuti osolte.
Na pánvi si rozpalte olej a dozlatova na něm z obou stran osmažte brokolicové placičky.
Přinášíme vám recept na smažené brokolicové placky neboli brokolicové karbanátky. Jedná se o zdravější a pro mnoho lidí i mnohem chutnější verzi. Brokolice se pro svůj značný obsah potřebných minerálních látek a vitamínů užívá v celé řadě pokrmů. Ať už se jedná právě o brokolicové placky nebo například o zapečené těstoviny s brokolicí. Mohl by vás potěšit i fakt, že na brokolicové karbanátky není potřeba velkého množství ingrediencí.
Podrobný recept na brokolicové placky
Do hrnce nalijte vodu a dejte rozehřát na plotnu. Jakmile bude voda horká, osolte ji a vložte do ní očištěnou brokolici. Brokolici v osolené vodě vařte do poloměkka. Poté ji z vody vyndejte a vidličkou rozmačkejte.
K rozmačkané brokolici přidejte dva vaječné žloutky, 60 gramů polohrubé mouky a vše promíchejte.
Z vaječných bílků si ušlehejte sníh, který následně připojte k brokolicové směsi. Podle chuti osolte a můžete přidat i jiné druhy koření či bylinek.
Na pánvi si rozpalte olej a dozlatova na něm z obou stran osmažte brokolicové placičky.
Nejlépe brokolicové karbanátky chutnají s vařeným bramborem.
Brokolicové placičky obsahují vyšší množství tuku
Ačkoliv se jedná o dietnější verzi oblíbeného pokrmu, stále se nejedná o zcela dietní jídlo. Výsledné jídlo obsahuje poměrně vysoké množství tuků. Podobně tomu je i u zapečených těstovin s brokolicí. Mohly by se vám proto hodit informace, jak se zbavit tuku.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 335.782 Kj
Bílkoviny | 6.33 g |
Sacharidy | 1.24 g |
Sacharidy z cukrů | 0.02 g |
Tuky | 5.45 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 1.55 g |
Cholesterol | 0.2 g |
Vláknina | 0.08 g |
Sodík | 0.07 g |
Vápník | 0.03 g |
Gi | 0.15 |
Alergeny
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
- Vejce a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot