Recept na špenátové lasagne
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Lasagne | 250 g | |
Špenát mražený | 800 g | |
Česnek | 4 stroužky | |
Cibule | 1 kus | |
Máslo | 50 g | |
Mouka hladká | 30 g | |
Ementál 45 % tuku | 300 g | |
Mléko polotučné | 400 ml | |
Sůl | 2 špetky | |
Pepř | 2 špetky |
Postup lasagne
V hrnci si rozehřejte olej. Mezitím si oloupejte a nadrobno nakrájejte cibuli. Následně ji dozlatova osmahněte na oleji.
Přidejte k ní 800 gramů rozmraženého špenátu s rozmačkaným česnekem, sůl, pepř a společně chvíli povařte.
Nyní si na pánvi nechejte rozpustit 50 gramů másla, přisypejte k němu 3 lžíce hladké mouky a umíchejte ve světlou jíšku.
Vzniklou jíšku zalijte mlékem a míchejte tak dlouho, dokud se vám všechny ingredience nespojí v kaši.
V tomto momentě do pánve přisypejte 100 gramů nastrouhaného ementálu a za stálého míchání ho nechejte rozpustit.
Vymastěte si pekáč, dno pokryjte tenkou vrstvou směsi z pánve. Na ni položte předem připravené lasagne.
Na lasagne dejte špenát, na špenát nastrouhejte sýr. Takto budete střídat, dokud vám nedojdou ingredience.
Na závěr pekáč přikryjte poklicí a dejte péci do trouby předehřáté na 180 °C.
Po přibližně 30 minutách poklici sundejte a pečte dalších asi 10 minut.
Lasagne se špenátem jsou oblíbenou obměnou tradičního receptu. Špenát navíc lidskému tělu dodává značnou dávku vitamínu C či minerálních látek. Tudíž jsou špenátové lasagne nejen velmi dobrou pochoutkou, vegetariánským obědem, ale zároveň i vitamínovou bombou pro lidské tělo. V neposlední řadě je čerstvý špenát (ale i ten mražený) plný chlorofylu, který snižuje riziko rakoviny.
Podrobný recept na lasagne se špenátem
V hrnci si rozehřejte olej. Mezitím si oloupejte a nadrobno nakrájejte cibuli. Následně ji dozlatova osmahněte na oleji. Přidejte k ní 800 gramů rozmraženého špenátu s rozmačkaným česnekem, sůl, pepř a společně chvíli povařte.
Nyní si na pánvi nechejte rozpustit 50 gramů másla, přisypejte k němu 3 lžíce hladké mouky a umíchejte ve světlou jíšku. Vzniklou jíšku zalijte 400 mililitry polotučného mléka a míchejte tak dlouho, dokud se vám všechny ingredience nespojí v kaši. V tomto momentě do pánve přisypejte 100 gramů nastrouhaného ementálu a za stálého míchání ho nechejte rozpustit.
Případně ještě znovu osolte, opepřete, jinak se můžete přemístit k dalšímu kroku. Vymastěte si pekáč, dno pokryjte tenkou vrstvou směsi z pánve. Na ni položte předem připravené (podle postupu na obalu) lasagne. Na lasagne dejte špenát, na špenát nastrouhejte sýr. Takto budete střídat, dokud vám nedojdou ingredience.
Na závěr pekáč přikryjte poklicí a dejte péci do trouby předehřáté na 180 °C. Po přibližně 30 minutách poklici sundejte a pečte dalších asi 10 minut. Že jsou vegetariánské lasagne hotové, poznáte podle toho, že na povrchu začínají mírně zlátnout.
Zkuste si ukuchtit i nějaký další vegetariánský oběd. Doporučili bychom vám například sójové nudličky s rýží.
Špenátové lasagne s kuřecím masem
Nemusíte si nutně připravovat pouze vegetariánské lasagne, senzačně tento italský pokrm chutná i s kuřecím masem. Jak si špenátové lasagne s kuřecím masem uvařit? Postupovat budete zcela stejně, akorát si na kousky nakrájíte 1 kuřecí prso, které budete vrstvit do pekáče. Nyní to tedy bude vrstva pánvové směsi, lasagne, maso, špenát, sýr a znovu.
Recept na lazaně s hovězím masem
Lazaně, lasagne či také lazáně jsou druhem těstovin pocházejícím jak jinak než z Itálie. Jedná se o široký plát těstovin, který se nejčastěji prokládá různými surovinami a následně zapéká v troubě. V tomto případě jsou lazaně doplněné hovězím masem. Avšak původ názvu nesahá do Itálie, nýbrž do Řecka. Lasagne jsou v překladu označení pro ‘nočník’. Můžete si zhotovit buď domácí lazáně, nebo si pořídit již průmyslově připravené, to je ta častější varianta.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 282.048 Kj
Bílkoviny | 1.86 g |
Sacharidy | 11.2 g |
Sacharidy z cukrů | 6.09 g |
Tuky | 1.5 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.53 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.41 g |
Vláknina | 3.06 g |
Vápník | 37.02 g |
Gi | 0.15 |
Alergeny
- Mléko a výrobky z něj
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot