Recept na sušené maso

Ingredience na 1 porci

Hovězí roštěná1500 g
Worcester75 ml
Sůl30 špetek
Omáčka sojová180 g
Koření grilovací10 špetek
Pepř černý celý20 kusů
Granulovaný česnek10 špetek

Sušené maso recept

1

Hovězí maso je před přípravou potřeba odblanit, jakmile tak učiníte, opláchněte jej ze všech stran horkou vodou.

2

Poté maso nakrájejte na drobné plátky a následně je ze všech stran okořeňte směsí soli, pepře, grilovacího koření a česneku.

3

Do mísy na marinování si přendejte okořeněné proužky masa a přilijte 5 lžic worcesterové omáčky s 12 lžícemi sójové omáčky.

4

Marinovací mísu překryjte talířem, zabalte je do alobalu a navrch pro zatížení přidejte například dvě balení mouky.

5

Po dobu zhruba 10 hodin nechejte maso marinovat a během procesu ho cca 2x promíchejte.

6

Po uplynutí času jednotlivé masové plátky napíchejte na špejli, a to zhruba 8 kusů na jednu špejli.

7

Ve chvíli, kdy máte napíchané všechno maso, vložte špejle na mřížku v troubě a rozehřejte ji na 75 °C.

8

Při této teplotě pečte maso 40 minut a poté teplotu snižte na 55 °C.

9

Takto maso nechejte přibližně 11 hodin sušit, dokud se nezačne lámat.

Sušené maso, známé také pod označením jerky, patří mezi trvanlivé potraviny, jejichž původ se připisuje Severní Americe. Mezi vůbec nejoblíbenější druhy patří sušené hovězí maso, které buď na českém trhu prodává několik společností, nebo si jej můžete zkusit připravit sami doma. Výhodou sušeného masa je rozhodně to, že obsahuje spoustu bílkovin.

Jaké jsou prodávané jerky?

Přestože nejoblíbenější je mezi strávníky hovězí sušené maso, existuje i několik dalších variant. Zcela běžně se můžeme setkat s kuřecím masem, krůtím nebo vepřovým. A výjimku v nabídce netvoří ani tuňákové jerky. Vybrané společnosti se mezi sebou liší zejména použitým kořením, které ozvláštňuje chuť sušeného masa. Zejména v případě sušeného hovězího masa se připravte nejen na záplavu dobré chuti, ale i na hromadu zdraví prospěšných bílkovin.

Další tipy na hovězí recepty

Bílkoviny z hovězího masa doporučujeme čerpat nejen v podobě domácích jerky, ale také v receptech, jako je hovězí maso na víně nebo recept na hovězí roastbeef. Snad největší výhodu jerky mají v tom, že se řadí mezi trvanlivé potraviny, a tak si je můžete vzít kamkoliv s sebou na výlet. Oproti tomu hovězí roastbeef je nutné připravit i zkonzumovat doma. K oběma receptům, především pak k hovězímu masu na víně, se hodí podávat sklenku kvalitního vína.

Historie receptu na sušené maso

Sušení potravin se řadí k nejstarším známým úpravám masa, které kdy byly prováděny. Důvod přípravy sušeného masa byl velmi prostý, mnohonásobně se tím zvýšila jeho životnost. Dnes už se sice maso nesuší na přímém sluníčku, avšak jinak je současný recept na sušené maso velmi podobný tomu prvotnímu. A jak skladovat sušené maso? Po usušení je domácí jerky nutné skladovat v suchém a chladném prostředí. Trvanlivost domácího sušeného hovězího masa je zhruba 1 měsíc.

Tipy, jak sušit maso

Na otázku, jak sušit maso v domácích podmínkách, existují v zásadě dvě odpovědi. Tou první je využití trouby, u které jsme tak při přípravě receptu na sušené maso učinili i my. Druhou možnost představuje sušené hovězí maso připravené v sušičce, které však vyžaduje o něco rozdílnější postup. Pokud máte raději pálivější varianty, přidejte do marinády chilli. Celkově s kořením potřebným na sušené maso recept můžete dostatečně improvizovat.

 

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 50.674 Kj

Bílkoviny1.25 g
Sacharidy3.04 g
Tuky0.49 g
Vláknina0.6 g
Vápník0.06 g

Alergeny

  • Sójové boby (sója) a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.