Recept na tradiční české vdolky
Ingredience na 1 porci
Mouka polohrubá | 200 g | |
Mouka hladká | 200 g | |
Mléko polotučné | 250 ml | |
Cukr bílý | 50 g | |
Lahůdkové droždí | 2 lžičky | |
Máslo | 50 g | |
Vejce | 1 kus | |
Sůl | 1 špetka | |
Citronová kůra čerstvá | 5 g |
Postup vdolky
Připravte si kvásek a nechte ho vzejít.
V jiné míse smíchejte mouku se zbylým cukrem a mlékem, přidejte vejce, sůl, rozpuštěné máslo a citronovou kůru.
Jako poslední přimíchejte vzešlý kvásek.
Zpracujte těsto a nechejte kynout.
Z vykynutého těsta vyválejte přibližně 10 mm silný plát, z něhož vykrájíte kolečka.
Doprostřed udělejte menší otvor, do něhož budete později dávat povidla.
Takto připravená kolečka ještě ponechte dalších 15-20 minut kynout.
Následně je osmažte na pánvi.
Přidejte povidla, zakysanou smetanu a šlehačku.
Recept na tradiční české vdolky, které mají v naší kuchyni své čestné místo. Nejlépe chutnají v doplnění se zakysanou smetanou, šlehačkou a domácími švestkovými povidly. Vyzkoušet ale vdolečky můžete i s marmeládou, třeba taková rybízová má pořádný říz. Recept na vdolky patří k zástupcům z řad oblíbeného kynutého těsta. Další takovou sladkou dobrotou jsou Honzovy kynuté buchty, které také nejlépe chutnají se švestkovými povidly.
Podrobný recept na tradiční české vdolky
Prvním vaším krokem bude vytvoření kvásku. Do mísy si rozdrolte 20 gramů droždí, přidejte špetku cukru a zalijte trochou vlažného mléka. Hotový kvásek poznáte podle přítomných vzduchových bublin, v tuto chvíli se můžete přesunout k dalšímu kroku.
V jiné míse si smíchejte mouku se zbylým cukrem a mlékem, přidejte 1 vejce, špetku soli, rozpuštěné máslo a citronovou kůru. Jako poslední přimíchejte vzešlý kvásek. Dejte si záležet na zapracování těsta, které následně nechte na teplém místě, přikryté suchou utěrkou, cca 1 hodinu kynout.
Pomoučněte si vál, na kterém vykynuté těsto vyválíte na přibližně 10 mm silný plát. Z něj vykrájíte kolečka, co kolečko, to jeden vdolek. Doprostřed udělejte menší otvor, do něhož budete později dávat povidla, aby z vdolku nestekla.
Takto připravená kolečka ještě ponechte dalších 15-20 minut kynout. Poté je vhodíte na pánev do rozpáleného tuku a po obou stranách dozlatova osmažíte.
Teď už jenom vdolečky potřít švestkovými povidly, nanést zakysanou smetanu, šlehačku a výtečné vdolky jsou hotové.
Příště můžete vyzkoušet bavorské vdolky, které mají o trošku jinačí postup a ingredience.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 472.816 Kj
Bílkoviny | 8.66 g |
Sacharidy | 4.86 g |
Sacharidy z cukrů | 1.1 g |
Tuky | 6.5 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 2.08 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.3 g |
Cholesterol | 0.2 g |
Vláknina | 0.07 g |
Sodík | 0.07 g |
Vápník | 0.03 g |
Gi | 0.15 |
Alergeny
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
- Mléko a výrobky z něj
- Vejce a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot