Recept na vánoční punč z bílého vína

Ingredience na 1 porci

Citrón90 g
Voda3 sklenice
Cukr bílý150 g
Rum250 ml
Víno bílé suché500 ml
Pomeranč150 g
Jahodový kompot50 g
Hřebíček celý5 kusů
Skořice3 g

Postup punč

1

Do hrnce si vymačkejte šťávu z citrusů, množství je pouze orientační, můžete suroviny ubrat i přidat. K citrusům přilijte vodu, koření a svařte.

2

V jiném hrnci si dejte rozehřát rum s bílým vínem, ale dejte pozor na to, aby se tekutiny nezačaly vařit.

3

Na dno skleniček si nachystejte kompotované ovoce a vršek ozdobte například plátkem pomeranče.

4

Směs z obou hrnců nalijte do připravených skleniček a promíchejte.

Vánoční punč je recept na oblíbený alkoholový drink, který si všichni s oblibou dopřávají především v období Vánoc. Možná máte konzumaci punče spojenou s vánočními trhy, co takhle si ho ale připravit i z pohodlí domova a zpříjemnit si tak nejeden chladný den.

Vánoční punč a jeho historie

Vánoční punč pochází z daleké Indie, odkud byl jeho recept v 17. století převezen do Anglie. Svůj název tento lahodný mok získal z hindského slova, které v překladu do češtiny znamená ‚pět‘. Pětka symbolizuje počet ingrediencí, který byl potřeba k přípravě punče z bílého nebo červeného vína. Jedná se o alkohol, čaj, koření, citrón a cukr. V dnešní době se však punč připravuje většinou bez čaje a namísto vína také z rumu. Z kategorie rumů se na punč hodí například Božkov Republica, na který jsou připraveny také sezónní Božkov Republica akce.

Kromě receptu na punč z bílého vína vyzkoušejte i vánočku

Dalším tradičním receptem, se kterým se v období Vánoc běžně setkáváme, je vánočka. Bezlepková vánočka navíc potěší naprosto všechny, proto bychom vám ji chtěli doporučit na upečení. Základem bezlepkové vánočky je bezlepková mouka, droždí, mléko a vejce. Recept na vánočku, ačkoliv se jedná o kynuté těsto, je připraven poměrně rychle. Jediný problém by vám mohlo dělat zaplétání bezlepkové vánočky, avšak na to existuje na internetu spousta video návodů.

Recept na batáty jako mlsání k domácímu punči

K domácímu punči se vyplatí ukuchtit i něco rychlého na zub. Skvělou volbou jsou recepty na batáty. Například batátové placky jsou opravdu snadné na přípravu, obohatí vaše tělo o potřebné bílkoviny a ještě navíc si úžasně pochutnáte. Dalším receptem na batáty, který vhodně doplní domácí punč, jsou plněné batáty. Na přípravu plněných batátů můžete použít téměř jakékoliv ingredience, které se vám zrovna nacházejí v lednici.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 61.001 Kj

Bílkoviny0.11 g
Sacharidy2.8 g
Sacharidy z cukrů1.24 g
Tuky0.2 g
Vláknina0.41 g
Vápník0.3 g
Gi44

Alergeny

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2025 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.