Recept na velikonoční jidáše
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Mouka polohrubá | 1000 g | |
Čerstvé droždí | 30 g | |
Mléko polotučné | 250 ml | |
Cukr bílý | 100 g | |
Máslo | 120 g | |
Vejce žloutek | 2 kusy | |
Vejce | 1 kus | |
Sůl | 1 špetka | |
Med včelí (7 g) | 2 lžičky |
Postup jidáše
Rozdrolte si droždí, přidejte k němu trochu vlažného mléka, mouky, lžičku cukru a nechejte vzejít kvásek.
Ke vzešlému kvásku přisypejte zbytek mouky i cukru, špetku soli, do pěny utřené máslo se žloutky, vlažné mléko a vypracujte těsto.
Jakmile získáte hladké, jednotné těsto, nechejte ho na teplém místě vykynout.
Z vykynutého těsta si nakrájejte menší kousky, pomocí rukou je vyválejte do válečků a zatočte do charakteristického tvaru.
Hotové jidáše přeneste na plech vystlaný pečicím papírem, nechejte je ještě chvilku vykynout a následně je potřete rozšlehaným vejcem.
Vložte je péci do trouby a po upečení je ještě horké potřete rozehřátým medem.
Velikonoční jidáše se tradičně připravují z kynutého těsta, které se pro zlepšení chuti po upečení potírá rozehřátým medem. V dřívějších dobách se tradovala pověra, že kdo si dopřeje jidáš během svítání, bude se po celý rok těšit pevnému zdraví. Jistou symboliku s sebou nese i tvar, do kterého se jidáše svinují. Mají připomínat svinutý provaz, na němž se oběsil jeden z Kristových apoštolů, Jidáš. Právě díky tomuto apoštolovi sladké pečivo získalo i svůj název.
Recept na jidáše a velikonoční nádivku z rohlíků
V období Velikonoc není tradiční pouze recept na jidáše, hojně se připravuje i nádivka z rohlíků. Krásně si nádivku můžete oživit kopřivami, čerstvou petrželkou nebo pažitkou. Abyste docílili zdravější verze, využijte do receptu celozrnné, nikoliv bílé rohlíky. Dále budete potřebovat vajíčka, mléko a poté již volte ingredience podle vlastních preferencí. Nádivka z rohlíků se dá připravit jak s masem, tak bez masa, což jistě ocení i vegetariáni. Netradiční specialitou, na kterou vám rovněž přinášíme recept, je rybí nádivka.
Jidáš a vajíčková pomazánka jako velikonoční klasika
Dalším oblíbeným receptem, který si bez pochyb na Velikonoce také připravujete, je vajíčková pomazánka. Skvěle se postará o rychlou a zároveň opravdu chutnou večeři či svačinu. Umíchat si můžete vajíčkovou pomazánku s kedlubnou, červenou řepou, tvarohem či avokádem. Variací je velká a rozmanitá škála. Zkrátka recept na jidáše, velikonoční nádivka z rohlíků ani vajíčková pomazánka by neměly chybět na žádné správné velikonoční hostině.
Bílkový chlebíček s mandlemi
Pokud přemýšlíte nad receptem, ve kterém byste mohli zužitkovat zbylé bílky, poradili bychom vám právě bílkový chlebíček s mandlemi. Bílkový chlebíček, jinak zvaný také jako biskupský chlebíček, je úžasně rychlým a výtečným receptem. Pro ozvláštnění můžete upečený biskupský chlebíček z bílků potřít čokoládovou polevou a dozdobit oříšky či mandlemi. Bílkový chlebíček s mandlemi se na našem území peče nejčastěji v období Velikonoc, v USA je to pro změnu v období Vánoc. Základem je kandované ovoce, mandle či oříšky a samozřejmě vaječné bílky.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 824.124 Kj
Bílkoviny | 23.05 g |
Sacharidy | 13.6 g |
Sacharidy z cukrů | 5.14 g |
Tuky | 12.8 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 3.71 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.3 g |
Cholesterol | 0.39 g |
Vláknina | 6.05 g |
Sodík | 0.07 g |
Vápník | 0.07 g |
Gi | 65.15 |
Alergeny
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
- Mléko a výrobky z něj
- Vejce a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot