Recept na věnečky na plech z odpalovaného těsta
Ingredience na 1 porci
Mouka hladká | 125 g | |
Mléko polotučné | 500 ml | |
Máslo | 375 g | |
Vejce | 4 kusy | |
Vanilkový pudink | 2 balení | |
Cukr bílý | 130 g | |
Voda čistá | 0.25 litry | |
Sůl | 1 špetka |
Postup těsto
V hrnci za stálého míchání rozpusťte máslo s vodou, přidejte špetku soli.
Jakmile dojde k rozpuštění, přisypte do hrnce mouku a cca 5 minut míchejte.
Poté hrnec odstavte z plotny a směs uvnitř nechte vychladnout. Občas obsah promíchejte.
Do vychladlé směsi postupně vmíchejte vejce.
Takto připravené těsto vložte do cukrářského pytlíku a na plechu potažený pečicím papírem vytvarujte věnečky.
Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a upečte věnečky dozlatova.
Ihned po vytažení věnečky rozkrojte na dvě půlky a nechejte je vychladnout.
Postup krém
Uvařte si v hrnci vanilkové pudinky s mlékem a cukrem krupice.
Poté krém rozmixujte.
Přidejte ušlehané máslo s trochou rumu.
Věnečky krémem spojte.
Přinášíme vám recept na věnečky na plech z odpalovaného těsta, které zachutnají každému, kdo je okusí. Odpalované těsto se řadí k těm vůbec nejsložitějším těstům na přípravu, o to lepší pocit vás ale obklopí, jakmile se vám věnečky povedou. Základem odpalovaného těsta je mouka, voda a máslo. Následně těsto naplníte vanilkovým pudinkovým krémem, čímž vzniknou chutné věnečky. Vanilkový pudink je velmi lahodný i samotný nebo v doplnění s dobrotou, jakou je tvarohový štrúdl. Tvarohový štrúdl je navíc vyroben ze zdravější, celozrnné mouky, než tomu tak je u běžných receptů.
Podrobný recept na věnečky na plech z odpalovaného těsta
V hrnci, na mírném ohni, za stálého míchání rozpusťte 125 gramů másla s 250 ml vody, přidejte špetku soli. Dávejte si pozor, aby se máslo nezačalo vařit, celou dobu udržujte mírnou teplotu. Jakmile dojde k rozpuštění, přisypte do hrnce 125 gramů mouky a cca 5 minut míchejte. Nelekejte se, když se bude na první pohled zdát, že se těsto připaluje.
Poté hrnec odstavte z plotny a směs uvnitř nechte vychladnout. Občas obsah promíchejte. Jakmile je směs vychladlá, postupně vmíchejte 4 vejce.
Takto připravené těsto vložte do cukrářského pytlíku a na plechu potažený pečicím papírem vytvarujte věnečky.
Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a upečte věnečky dozlatova. Že jsou hotové, poznáte podle toho, když na ně sáhnete. Pokud se těsto nepropadává, můžete plech z trouby vytáhnout.
Ihned po vytažení věnečky rozkrojte na dvě půlky a nechejte je vychladnout.
Mezitím si připravíte krém, kterým je budete plnit. Uvařte si v hrnci 2 vanilkové pudinky s mlékem a +- 7 lžičkami cukru krupice. Poté krém rozmixujte, abyste se zbavili škraloupu. Přidejte 1 ušlehané máslo s trochou rumu.
Posledním krokem je potření vychladlých věnečků krémem a jejich spojení zpět dohromady.
Recept na croquembouche: pokročilejší dezertová verze
Základem receptu na croquembouche sice nejsou věnečky, ale větrníky, avšak jedná se o velmi podobné zákusky. Croquembouche recept je název pro netradiční, velmi originální dezert, který svým tvarem připomíná pyramidu. Větrníčky, které tvoří celý základ krokambušové pyramidy se nerozkrajují, nýbrž plní náplněmi dovnitř. Jedná se o velmi složitý sladký pokrm, na který si troufnou pouze zkušení cukráři a cukrářky. Základem je totiž, stejně jako v receptu na věnečky, odpalované těsto.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 973.175 Kj
Bílkoviny | 6.57 g |
Sacharidy | 36.6 g |
Sacharidy z cukrů | 1.06 g |
Tuky | 6.3 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 2.08 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.3 g |
Cholesterol | 0.2 g |
Vláknina | 0.03 g |
Sodík | 0.07 g |
Vápník | 0.03 g |
Gi | 0.15 |
Alergeny
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
- Mléko a výrobky z něj
- Vejce a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot