Recept na vepřová játra s rýží
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Vepřová játra | 400 g | |
Česnek | 2 stroužky | |
Cibule | 4 kusy | |
Omáčka sojová | 30 g | |
Pepř | 2 špetky | |
Rajčatový protlak | 70 g | |
Chilli paprička | 2 kusy | |
Sůl | 2 špetky | |
Koření kari | 1 špetka |
Postup játra
Vepřová játra očistěte, nakrájejte na malé kousky a naklepejte.
V hrnci / hluboké pánvi si rozehřejte olej, na který vložte 2 stroužky česneku. Přidejte játra obalená v mouce a na oleji je orestujte.
Jakmile budou játra z obou stran orestovaná, vyndejte česnek a místo něj přidejte najemno nakrájenou cibuli.
Rozmíchejte si hrnek vody s malým rajčatovým protlakem a vlijte to do hrnce.
Přimíchejte sójovou omáčku, nakrájené chilli papričky, pepř, špetku kari a ještě jeden hrnek vody.
Všechny ingredience pořádně promíchejte a nechejte cca 45 dusit.
Na konci z hrnce vyndejte uvařená játra a vzniklý sos rozmixujte. Případně ho dochuťte solí a podávejte.
Vepřová játra s rýží patří mezi recepty z vepřového masa, které lidé buď milují, nebo nesnáší. Pokud se řadíte do skupiny milovníků, doporučujeme vám kromě vepřových jater vyzkoušet i ta drůbeží. Navíc jsou vepřová játra kvalitním zdrojem bílkovin a železa, obě látky jsou pro lidské tělo velmi důležité a potřebné.
Vepřová játra s rýží
Vepřová játra, jak již název vypovídá, nejčastěji podáváme s rýží. Velmi dobře ale chutnají i s houskovým knedlíkem nebo těstovinami. Rýže je však ze zmiňovaných ingrediencí nejzdravější a navíc pomáhá budovat svalovou hmotu. Příprava tohoto receptu je poměrně snadná, s trochou šikovnosti si ho nakonec zvládne připravit každý. Servírovat by se játra neměla víckrát jak dvakrát až třikrát do měsíce. Dna jídelníček pak játra či jiné vnitřnosti nedoporučuje vůbec. Pokud je však člověk zdravý a vepřová játra s rýží si dopřeje jednou za čas, dodá svému tělu spoustu minerálů i vitaminů.
Další oblíbené recepty z jater
Kromě vepřových jater s rýží se dají připravit i drůbeží játra na cibulce s rýží. Kuřecí játra, případně krůtí játra, jsou rychlá i snadná na přípravu a navíc poměrně levná, proto si oblibu získala u mnoha strávníků. Navíc jsou játra na cibulce s rýží zdrojem potřebných vitamínů, jako jsou vitamíny skupiny A, B či D, a minerálů. Mimoto určitě všichni znáte játrové knedlíčky, které senzačně doplní tradiční slepičí polévku. Pokud máte rádi vepřové maso, vyzkoušejte i další recepty z vepřového masa. Ty patří nejen do tradiční české kuchyně, ale jsou vhodné i pro některé redukční nebo zdravotní diety.
K obědu játra s rýží a na svačinu proteinové lívance
Proteinové lívance si můžete připravit buď k snídani anebo právě jako chutnou a rychlou svačinu. Stejně jako má na budování svalové hmoty pozitivní vliv rýže, je tomu tak i u proteinových lívanců. Do půl hodiny budete mít hotovo a můžete si vybrat, s čím budete proteinové lívance podávat. My bychom vám doporučili bílý jogurt s ovocem.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 238.523 Kj
Bílkoviny | 1.73 g |
Sacharidy | 11.28 g |
Sacharidy z cukrů | 6 g |
Tuky | 0.43 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.01 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.11 g |
Cholesterol | 3 g |
Vláknina | 3.1 g |
Vápník | 37.02 g |
Alergeny
- Sójové boby (sója) a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot