Recept na větrníky z odpalovaného těsta
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Mléko polotučné | 260 ml | |
Hera | 100 g | |
Mouka hladká | 160 g | |
Vejce | 4 kusy | |
Kypřící prášek do pečiva | 3 g | |
Sůl | 1 špetka | |
Mléko polotučné | 250 ml | |
Vanilkový pudink | 1 balení | |
Smetana ke šlehání | 400 ml | |
Vanilkový cukr | 1 balení | |
Cukr bílý | 150 g | |
Cukr moučka | 50 g |
Postup těsto
Přiveďte k varu 260 ml mléka, špetku soli, 100 g hery, a poté vsypejte 160 g hladké mouky.
Prohněťte suroviny pomocí vařečky.
Následně nechejte těsto na mírném ohni propařit.
Po chvilce těsto z plotny sundejte, poprašte ho půl lžičkou prášku do pečiva a za stálého míchání přidejte všechna vejce.
Těsto nechejte trochu vychladnout a poté s ním naplňte cukrářský sáček s větším otvorem.
Na tukem vymazaný plech krouživými pohyby naneste větrníky.
Pečte je v troubě předehřáté na 220 °C 10 minut.
Potom teplotu snižte na 170 °C a pečte dalších zhruba 10 minut.
Poté větrníky vyndejte, nechejte vychladnout a mezitím se vrhněte do přípravy krému.
Postup krém
Uvařte podle návodu na obalu pudink a nechejte ho vychladnout.
Jednou za čas ho promíchejte.
Po vychladnutí do pudinku vmíchejte 1 ušlehanou smetanu a vanilkový cukr.
150 g cukru nechejte za stálého míchání zkaramelizovat a následně ho zalijte 1 smetanou.
Důkladně míchejte, dokud nevznikne požadovaná šlehačka, tu poté vložte do chladu.
Z vychladlé šlehačky si dejte stranou 3 polévkové lžíce, zbytek vyšlehejte a naplňte s ní rozříznuté větrníky.
Do rozříznutého větrníku dejte nejprve krém, poté šlehačku a následně k sobě půlky přiklopte.
Všechny větrníky potřete karamelovou polevou umíchanou z 50 g cukru moučka a 3 odstavených pol. lžící šlehačky.
Recept na větrníky je nestárnoucí klasikou, která zdobí nejeden cukrářský pult. Při dodržování přesného postupu a troše snahy si však domácí větrníky můžete upéct i u své plotny. Větrníky z odpalovaného těsta se řadí mezi české zákusky, které se dají plnit buď vanilkovým, nebo karamelovým krémem. Šlehačku na větrník vám doporučujeme připravit den předem, aby dosáhla požadované teploty díky skladování v lednici.
Recept na větrníky vs. recept na ořechové laskonky
V obou receptech na oblíbené sladké dobroty naleznete krém. Recept na ořechové laskonky však za svůj základ považuje zcela jiné těsto. Umícháte ho jednoduše z bílků a cukru krupice. Celkově recept na ořechové laskonky neobsahuje velké množství ingrediencí. Většinu z nich k tomu všemu máte většinou již dávno doma. Původně byly laskonky považované za ryze vánoční cukroví. Setkaly se však s takovou popularitou, že se již recept na ořechové laskonky využívá celoročně.
K větrníku banánový koktejl
Aby vám větrník klouzal ještě lépe do krku, zkuste si k němu připravit chutný a jednoduchý banánový koktejl. Kromě banánu na něj budete potřebovat kustovnici čínskou neboli goji, kokosové mléko, arašídové máslo, plus nepražené kakao. Banán má dokonce pozitivní vliv na psychiku. Popíjením banánového koktejlu tak sice tělo zahltíte dalšími sacharidy, zároveň ale uděláte něco dobrého pro svoji psychiku. Nemluvě o tom, že se banánový koktejl k větrníkům z odpalovaného těsta více než hodí. Díky přidání kustovnice čínské bude smoothie obsahovat více zdraví prospěšných látek.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 993.1563 Kj
Bílkoviny | 6.62 g |
Sacharidy | 37.84 g |
Sacharidy z cukrů | 21.04 g |
Tuky | 6.59 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 1.57 g |
Cholesterol | 1.2 g |
Vláknina | 0.03 g |
Sodík | 0.07 g |
Vápník | 0.77 g |
Gi | 0.3 |
Alergeny
- Mléko a výrobky z něj
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
- Vejce a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot