Recept na vynikající jelení guláš


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Jelení plec600 g
Cibule2 kusy
Česnek4 stroužky
Rajčatový protlak140 g
Koření paprika mletá25 špetek
Vepřové sádlo100 g
Mouka hladká20 g
Kmín5 špetek
Citronová kůra čerstvá5 g
Hovězí vývar1000 ml
Sůl3 špetky
Majoránka3 špetky
Gulášové koření2 špetky

Postup guláš

1

Oloupejte, nadrobno nakrájejte cibule a na sádle je osmažte. Následně přisypejte 2 lžíce mleté papriky a vše zastříkněte vodou.

2

Plecko nakrájené na kousky přidejte k cibuli a nechejte podusit. Poté přimíchejte i rajčatový protlak, sůl, gulášové koření, majoránku, utřený česnek, nastrouhanou kůru ze čtvrtky citronu a lžičku kmínu.

3

Jakmile je maso měkké, vyndejte ho ven a vzniklou šťávu zaprašte 2 lžícemi hladké mouky, zasmažte a zalijte vývarem.

4

Směs povařte, přeceďte a vložte zpátky maso. Na závěr ještě můžete přidat nadrobno nakrájenou, orestovanou slaninu.

Jelení guláš je recept ze zvěřiny, ke kterému se nejlépe hodí uvařit houskový knedlík nebo rýži. Guláš je nejčastěji připravován z hovězího masa, avšak tato varianta, která obsahuje zvěřinu, je stejně tak chutná. K receptu na guláš z jelena je potřeba velké množství ingrediencí, ale většinu z nich už máte s velkou pravděpodobností doma.

Jelení guláš: recept původně z Maďarska

Tradiční guláš za svoji domovinu považuje Maďarsko, v současné době je však rozšířen v mnoha státech a setkat se můžete s několika variantami. V období hub si zkuste uvařit hlívový guláš, jehož příprava je velmi rychlá, hotovo budete mít do jedné hodiny. Navíc hlavní ingredience hlívového guláše, hlíva, posiluje imunitní systém. V neposlední řadě je hlívový guláš skvělou obdobou receptu na jelení guláš pro vegetariány.

Guláš z jelena, hlívový guláš nebo recept na bramborový guláš

Kromě skvělého hlívového guláše a vynikajícího jeleního guláše je vám určitě povědomý i bramborový guláš. Recept na bramborový guláš je tvořen ze dvou základních surovin, tedy brambor a uzeniny. Ani příprava bramborového guláš nezabere velké množství času. Nezapomeňte si si ho kromě brambor doplnit i kusem pečiva, nejlépe celozrnným chlebem.

Vynikající jelení guláš a nutriční hodnoty

Jelení guláš se řadí k těm dietnějším verzím guláše. Jelení maso je totiž snadno stravitelné a obsahuje nízké procentu tuku. Kromě toho je plné bílkovin, minerálních látek a vitaminu B. Pyšní se svojí nezaměnitelnou vůní zvěřiny i specifickou barvou. Kromě receptu na vynikající jelení guláš se s tímto druhem masa můžete setkat v dušené verzi v doplnění různých omáček.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 371.656 Kj

Bílkoviny1.81 g
Sacharidy11.68 g
Sacharidy z cukrů6.1 g
Tuky1.39 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.01 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.11 g
Cholesterol0.9 g
Vláknina3.06 g
Vápník52.01 g

Alergeny

  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.