Recept na vynikající jelení guláš
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Jelení plec | 600 g | |
Cibule | 2 kusy | |
Česnek | 4 stroužky | |
Rajčatový protlak | 140 g | |
Koření paprika mletá | 25 špetek | |
Vepřové sádlo | 100 g | |
Mouka hladká | 20 g | |
Kmín | 5 špetek | |
Citronová kůra čerstvá | 5 g | |
Hovězí vývar | 1000 ml | |
Sůl | 3 špetky | |
Majoránka | 3 špetky | |
Gulášové koření | 2 špetky |
Postup guláš
Oloupejte, nadrobno nakrájejte cibule a na sádle je osmažte. Následně přisypejte 2 lžíce mleté papriky a vše zastříkněte vodou.
Plecko nakrájené na kousky přidejte k cibuli a nechejte podusit. Poté přimíchejte i rajčatový protlak, sůl, gulášové koření, majoránku, utřený česnek, nastrouhanou kůru ze čtvrtky citronu a lžičku kmínu.
Jakmile je maso měkké, vyndejte ho ven a vzniklou šťávu zaprašte 2 lžícemi hladké mouky, zasmažte a zalijte vývarem.
Směs povařte, přeceďte a vložte zpátky maso. Na závěr ještě můžete přidat nadrobno nakrájenou, orestovanou slaninu.
Jelení guláš je recept ze zvěřiny, ke kterému se nejlépe hodí uvařit houskový knedlík nebo rýži. Guláš je nejčastěji připravován z hovězího masa, avšak tato varianta, která obsahuje zvěřinu, je stejně tak chutná. K receptu na guláš z jelena je potřeba velké množství ingrediencí, ale většinu z nich už máte s velkou pravděpodobností doma.
Jelení guláš: recept původně z Maďarska
Tradiční guláš za svoji domovinu považuje Maďarsko, v současné době je však rozšířen v mnoha státech a setkat se můžete s několika variantami. V období hub si zkuste uvařit hlívový guláš, jehož příprava je velmi rychlá, hotovo budete mít do jedné hodiny. Navíc hlavní ingredience hlívového guláše, hlíva, posiluje imunitní systém. V neposlední řadě je hlívový guláš skvělou obdobou receptu na jelení guláš pro vegetariány.
Guláš z jelena, hlívový guláš nebo recept na bramborový guláš
Kromě skvělého hlívového guláše a vynikajícího jeleního guláše je vám určitě povědomý i bramborový guláš. Recept na bramborový guláš je tvořen ze dvou základních surovin, tedy brambor a uzeniny. Ani příprava bramborového guláš nezabere velké množství času. Nezapomeňte si si ho kromě brambor doplnit i kusem pečiva, nejlépe celozrnným chlebem.
Vynikající jelení guláš a nutriční hodnoty
Jelení guláš se řadí k těm dietnějším verzím guláše. Jelení maso je totiž snadno stravitelné a obsahuje nízké procentu tuku. Kromě toho je plné bílkovin, minerálních látek a vitaminu B. Pyšní se svojí nezaměnitelnou vůní zvěřiny i specifickou barvou. Kromě receptu na vynikající jelení guláš se s tímto druhem masa můžete setkat v dušené verzi v doplnění různých omáček.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 371.656 Kj
Bílkoviny | 1.81 g |
Sacharidy | 11.68 g |
Sacharidy z cukrů | 6.1 g |
Tuky | 1.39 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.01 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.11 g |
Cholesterol | 0.9 g |
Vláknina | 3.06 g |
Vápník | 52.01 g |
Alergeny
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot