Recept na zelný salát coleslaw
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Zelí bílé | 1000 g | |
Mrkev | 2 kusy | |
Cibule | 1 kus | |
Olej olivový extra panenský | 22 ml | |
Majonéza | 100 ml | |
Bílý jogurt 1,5% tuku | 100 g | |
Citrónová šťáva čerstvá | 30 g | |
Hořčice plnotučná | 8 g | |
Cukr bílý | 5 g | |
Sůl | 2 špetky | |
Bílý pepř | 2 g |
Postup salát coleslaw
Zhruba půl hlávky zelí nakrájíme najemno.
Přidáme lžičku cukru, osolíme, opepříme a přidáme 2 lžíce oleje.
Promícháme a přidáme nastrouhanou mrkev a nakrájenou cibuli.
Připravíme zálivku z bílého jogurtu, majonézy, 2 lžic citrónové šťávy a 1 lžičky hořčice. Opepříme a osolíme.
Zálivku přidáme k salátu a pořádně promícháme. Necháme chvíli odležet v lednici.
Zelný salát coleslaw je opravdovou lahůdkou, který jako příloha osvěží jakékoli pečené či smažené maso. Hlávkové zelí má původ ve Středomoří a jeho pěstování se postupně rozšířilo do celé Evropy. Zelí je ingredience plná vitamínu C a minerálních látek, jako je hořčík, fosfor, vápník či draslík. Coleslaw salát je tak vhodné zařadit do vašeho vyváženého zdravého jídelníčku. Salát coleslaw recept je velmi snadný. Pro veselejší barvy do něj použijte jak bílé zelí, tak i červené. Coleslaw je slovo anglického původu, které se do angličtiny adaptovalo z holandštiny. Česky se pokrm správně vyslovuje „salát koleslav“. Do salátu coleslaw se přidává v poměru jedna ku jedné také majonéza a bílý jogurt. Pokud chcete zkusit o něco zdravější variantu, volte větší poměr bílého jogurtu než majonézy.
Salát coleslaw nebo celerový salát s mrkví?
Celer je další velmi zdravou zeleninou, kterou někdo rád přidává i do zelného salátu coleslaw. Výbornou variantou je však i celerový salát s mrkví, kde je celer jednou z hlavních složek. Tento salát má tak specifickou chuť, jelikož celer má ostrou, velmi aromatickou a kořenitou chuť. Celerový salát s mrkví se hodí například k tvorbě jednohubek namazaný na čerstvé pečivo a výborný je také k masu.
Další salát z kořenové zeleniny: Mrkvový salát s jablky
Mrkvový salát s jablky je další variantou salátu z kořenové zeleniny, který můžete konzumovat bez ničeho jako samostatné jídlo. Do mrkvového salátu s jablky přidejte ořechy, slunečnicová semínka a bílý jogurt s citrónovou šťávou a vynikající nutričně vyvážený salát je hotov. Pro větší poměr bílkovin si přidejte k salátku opečené kuřecí plátky nebo například pečeného lososa.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 436.288 Kj
Bílkoviny | 2.23 g |
Sacharidy | 17.85 g |
Sacharidy z cukrů | 7.08 g |
Tuky | 2.26 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.61 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.3 g |
Cholesterol | 0.13 g |
Vláknina | 7.04 g |
Sodík | 0.02 g |
Vápník | 41 g |
Gi | 0.1 |
Alergeny
- Vejce a výrobky z nich
- Mléko a výrobky z něj
- Hořčice a výrobky z ní
Graf nutričních hodnot