Recept se žampiony: chutný oběd pro vegetariány
Ingredience na 1 porci
Žampiony čerstvé | 500 g | |
Sůl | 5 špetek | |
Olej olivový | 10 ml |
Postup žampiony
Očištěným žampionům uřízněte nožičky a nakrájejte je na plátky. Trochu je posolte a okořeňte.
Žampionové plátky promíchejte a dejte smažit na rozpálenou pánev potřenou olivovým olejem.
Občas promíchejte a podávejte nejlépe s bramborem.
Recept se žampiony
Recept se žampiony poslouží jako chutný oběd jak pro vegetariány, tak i pro všechny další strávníky. K přípravě receptu na žampiony navíc potřebujete úplné minimum ingrediencí, jednou z nich je koření. Tím nejoblíbenějším se mezi kuchaři stalo ‚koření salát pikant‘, nahradit ho však můžete dle svého výběru. Množství potřebných surovin je pouze orientační, záleží pouze na vás, jak vysoké množství zvolíte.
Další oblíbené recepty na žampiony
Recepty se žampiony se mezi lidmi setkávají se značnými ohlasy, proto bychom vám rádi doporučili i smetanovou žampionovou omáčku. Hodí se k ní téměř jakákoliv příloha, ať už zvolíte těstoviny, knedlík, anebo rýži, určitě si pochutnáte. Navíc je žampionová omáčka velmi rychlá na přípravu a podobně jako v případě smažených žampionů, i tady není zapotřebí velkého množství surovin.
Žampiony jako zdroj vlákniny
Fakt, že žampiony obsahují poměrně vysoký podíl vlákniny, vás možná překvapí. Obvykle si totiž pod pojmem ‚potravina bohatá na vlákninu‘ představíme spíše celozrnné pečivo, ovoce nebo zeleninu. Avšak právě i žampiony se řadí mezi potraviny bohaté na vlákninu. K čemu je vláknina potřebná? Napomáhá při hubnutí, jelikož má pozitivní vliv na střeva, zároveň snižuje cholesterol a krevní tlak. V neposlední řadě detoxikuje lidský organismus. Tento recept na žampiony je tedy nejenom velmi rychlý a chutný, ale zároveň i v určité míře zdraví prospěšný.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 37.806 Kj
Bílkoviny | 0.03 g |
Sacharidy | 0.03 g |
Tuky | 0.99 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.88 g |
Vláknina | 0.01 g |
Alergeny
Graf nutričních hodnot