Recept slepice na paprice


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Slepice1000 g
Sůl5 špetek
Pepř5 špetek
Mrkev1 kus
Celer200 g
Cibule1 kus
Květák200 g
Kapusta hlávková200 g
Česnek1 stroužek
Cibule1 kus
Olej slunečnicový2 lžíce
Mouka hladká10 g
Koření paprika mletá10 špetek
Smetana 12%200 g
Sůl5 špetek

Recept slepice na paprice

1

Slepici důkladně očistěte, omyjte. Do hrnce nalijte studenou vodu, do které následně slepici vložte. Podle uvážení osolte, opepřete.

2

Očistěte a nakrájejte všechnu zeleninu, vložte ji ke slepici do hrnce.

3

Zapněte plotnu a vařte tak dlouho, dokud maso nezměkne.

4

Po uvaření slepice oloupejte a nadrobno nakrájejte cibuli. V jiném hrnci si rozehřejte olej, na kterém orestujete cibulku.

5

Zlatavou cibuli zaprašte mletou paprikou a zalijte vývarem, který se vám vytvořil u slepice.

6

Vzniklou směs zalijte hladkou moukou rozmíchanou s vodou, aby se zahustila. Povařte 15 minut.

7

V posledním kroku omáčku dochuťte a pro zjemnění k ní přidejte 12% smetanu.

Recept slepice na paprice je oblíbeným českým pokrmem. Slepice na paprice ale obsahuje velké množství sacharidů, a tak rozhodně nepatří mezi nízkosacharidová jídla. Samozřejmě je ale možné si recept připravit tak, aby se dal mezi nízkosacharidová jídla zařadit – stačí pouze vynechat či nahradit přílohu vhodnější alternativou. Ačkoliv se tedy jedná o poměrně kalorické jídlo, zároveň je plné vlákniny. Ta je pro lidský organismus opravdu důležitá. Napomáhá detoxikovat tělo, snižovat cholesterol i vysoký krevní tlak. Mimoto se vláknina v potravinách podílí na funkci střev.

V neposlední řadě je slepice na smetaně zdrojem několika minerálních látek, a to právě díky smetaně.

Podrobný recept: slepice na paprice

Slepici důkladně očistěte, omyjte. Do hrnce nalijte studenou vodu, do které následně slepici vložte. Podle uvážení osolte, opepřete.

Nyní si očistěte všechnu zeleninu a nadrobno ji nakrájejte. Jakmile se tak stane, přidejte ji do hrnce ke slepici. Zapněte plotnu a vařte tak dlouho, dokud maso nezměkne. Vaření trvá přibližně 2 hodiny.

Po uvaření slepice oloupejte a nadrobno nakrájejte cibuli. V jiném hrnci si rozehřejte olej, na kterém cibulku orestujete. Zlatavou cibuli zaprašte mletou paprikou a zalijte vývarem, který se vám vytvořil u slepice.

Tekutou směs nyní potřebujete něčím zahustit, proto si rozmíchejte hladkou mouku s vodou. Přilijte to do hrnce a povařte nějakých 15 minut.

V posledním kroku omáčku dochuťte a pro zjemnění k ní přidejte 12% smetanu.

Slepice na smetaně chutná nejlépe v doplnění s houskovým knedlíkem.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 847.703 Kj

Bílkoviny3.71 g
Sacharidy27.24 g
Sacharidy z cukrů12.09 g
Tuky1.05 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.08 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.11 g
Cholesterol0.58 g
Vláknina10.13 g
Vápník74.15 g
Gi0.15

Alergeny

  • Celer a výrobky z něj
  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
  • Mléko a výrobky z něj

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.