Recept slepice na paprice
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Slepice | 1000 g | |
Sůl | 5 špetek | |
Pepř | 5 špetek | |
Mrkev | 1 kus | |
Celer | 200 g | |
Cibule | 1 kus | |
Květák | 200 g | |
Kapusta hlávková | 200 g | |
Česnek | 1 stroužek | |
Cibule | 1 kus | |
Olej slunečnicový | 2 lžíce | |
Mouka hladká | 10 g | |
Koření paprika mletá | 10 špetek | |
Smetana 12% | 200 g | |
Sůl | 5 špetek |
Recept slepice na paprice
Slepici důkladně očistěte, omyjte. Do hrnce nalijte studenou vodu, do které následně slepici vložte. Podle uvážení osolte, opepřete.
Očistěte a nakrájejte všechnu zeleninu, vložte ji ke slepici do hrnce.
Zapněte plotnu a vařte tak dlouho, dokud maso nezměkne.
Po uvaření slepice oloupejte a nadrobno nakrájejte cibuli. V jiném hrnci si rozehřejte olej, na kterém orestujete cibulku.
Zlatavou cibuli zaprašte mletou paprikou a zalijte vývarem, který se vám vytvořil u slepice.
Vzniklou směs zalijte hladkou moukou rozmíchanou s vodou, aby se zahustila. Povařte 15 minut.
V posledním kroku omáčku dochuťte a pro zjemnění k ní přidejte 12% smetanu.
Recept slepice na paprice je oblíbeným českým pokrmem. Slepice na paprice ale obsahuje velké množství sacharidů, a tak rozhodně nepatří mezi nízkosacharidová jídla. Samozřejmě je ale možné si recept připravit tak, aby se dal mezi nízkosacharidová jídla zařadit – stačí pouze vynechat či nahradit přílohu vhodnější alternativou. Ačkoliv se tedy jedná o poměrně kalorické jídlo, zároveň je plné vlákniny. Ta je pro lidský organismus opravdu důležitá. Napomáhá detoxikovat tělo, snižovat cholesterol i vysoký krevní tlak. Mimoto se vláknina v potravinách podílí na funkci střev.
V neposlední řadě je slepice na smetaně zdrojem několika minerálních látek, a to právě díky smetaně.
Podrobný recept: slepice na paprice
Slepici důkladně očistěte, omyjte. Do hrnce nalijte studenou vodu, do které následně slepici vložte. Podle uvážení osolte, opepřete.
Nyní si očistěte všechnu zeleninu a nadrobno ji nakrájejte. Jakmile se tak stane, přidejte ji do hrnce ke slepici. Zapněte plotnu a vařte tak dlouho, dokud maso nezměkne. Vaření trvá přibližně 2 hodiny.
Po uvaření slepice oloupejte a nadrobno nakrájejte cibuli. V jiném hrnci si rozehřejte olej, na kterém cibulku orestujete. Zlatavou cibuli zaprašte mletou paprikou a zalijte vývarem, který se vám vytvořil u slepice.
Tekutou směs nyní potřebujete něčím zahustit, proto si rozmíchejte hladkou mouku s vodou. Přilijte to do hrnce a povařte nějakých 15 minut.
V posledním kroku omáčku dochuťte a pro zjemnění k ní přidejte 12% smetanu.
Slepice na smetaně chutná nejlépe v doplnění s houskovým knedlíkem.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 847.703 Kj
Bílkoviny | 3.71 g |
Sacharidy | 27.24 g |
Sacharidy z cukrů | 12.09 g |
Tuky | 1.05 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.08 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.11 g |
Cholesterol | 0.58 g |
Vláknina | 10.13 g |
Vápník | 74.15 g |
Gi | 0.15 |
Alergeny
- Celer a výrobky z něj
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
- Mléko a výrobky z něj
Graf nutričních hodnot