Kuře v žampionové omáčce s bulgurem

Ingredience na 1 porci

Česnek1 stroužek
Kuřecí maso150 g
Bazalka čerstvá0.5 hrsti
Olej olivový4 ml
Pažitka1 hrst
Oregano drcené1 špetka
Bulgur60 g
Žampiony čerstvé50 g
Sůl1 špetka
Pepř1 špetka
Petržel nať10 g
Citrónová šťáva čerstvá3 g
Rozmarýn1 g

Žampiony obsahují 2 % plnohodnotných proteinů, tedy přibližně stejně jako brambory, jen s tím rozdílem, že obsahují méně než třetinu kalorií (25 kcal/100 g). Dále jsou bohaté na vitamin B1, B2, niacin a kyselinu listovou, jakož i na draslík, fosfor, železo a stopové prvky. Naopak chudé jsou na vitamin C, vápník, provitamin A a vitamin E.

Žampiony jsou těžko stravitelné. To je způsobeno obsahem chitinu a tím, že jejich proteiny jsou bohaté na nukleové kyseliny. Nedoporučují se tak při DNĚ.

Naopak se ale žampiony doporučují jako součást stravy pro diabetiky, jelikož jejich konzumace snižuje potřebu inzulinu pro regulaci krevní glukózy. Žampiony jsou též vhodné pro obézní lidi, jelikož jsou syté, a pokud se nesmaží nebo nepřipravují na oleji, mají jen velmi málo kalorií.

Na malém množství oleje osmažte česnek a žampiony, ty posypejte trochou tymiánu na provonění. Ve chvíli, kdy žampiony pustí šťávu, přidejte na kousky nakrájené kuřecí maso a společně je opečte.

Na konec dokořeňte dle chuti, zakápněte citrónovou šťávou, přidejte čerstvé bylinky a směs vmíchejte do uvařeného bulguru.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 128.4068 Kj

Bílkoviny1.2 g
Sacharidy2.63 g
Sacharidy z cukrů0.5 g
Tuky1.26 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)1.02 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.11 g
Vláknina0.4 g
Vápník0.01 g

Alergeny

  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.