Lilkové pizzy se zeleninou
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Cibule | 0.5 kusy | |
Česnek | 1 stroužek | |
Bazalka čerstvá | 1 hrst | |
Olej olivový | 30 ml | |
Olivy zelené | 10 kusů | |
Rajčata cherry | 1 hrst | |
Lilek | 0.5 kusy | |
Paprika žlutá | 1 kus | |
Oregano drcené | 1 špetka | |
Sýr tofu | 80 g | |
Žampiony čerstvé | 50 g | |
Sůl | 1 špetka | |
Pepř | 1 špetka | |
Rajčata v plechovce | 100 g |
Lilek je zeleninou původně pocházející z Indie a v našich končinách je trochu opomíjený. Přitom obsahuje mnoho prospěšných látek, pomáhá snižovat cholesterol v krvi a údajně působí afrodiziakálně. Lehké letní lilkové pizzy si jistě zamilujete. Oblíbený je tento lilkový recept také proto, že se jedná o nekynuté těsto na pizzu, které je tak snadné na přípravu.
Lilek nakrájejte na silnější kolečka, zlehka posolte a nechte ho asi 30 minut vypotit. Mezitím si připravíte rajčatovou omáčku.
Na každou pizzu patří rajčatový základ, který si buď můžete koupit, nebo udělat podle svého gusta. Na přípravu rajčatové omáčky si na troše olivového oleje orestujte kousek nakrájené cibule a nasekaný stroužek česneku. Osmahněte tak, aby obojí lehce zezlátlo a přidejte několik lžic sekaných rajčat. Omáčku nechte mírně provařit a na závěr okořeňte solí, pepřem a oreganem.
V dalším kroku si připravte suroviny, kterými pizzy obložíte. Nakrájejte si žlutou papriku, cherry rajčátka a žampiony, připravte si olivy. Na obložení můžete použít cokoliv, co máte na pizze rádi, fantazii se meze nekladou.
Nakonec je třeba dát všechno dohromady. Lilek si papírovým ubrouskem osušte od přebytečné vody, vyskládejte ho na plech vyložený pečicím papírem a potřete ho zlehka olivovým olejem. Dejte péct na 200° asi na 15 minut.
Poté lilek vyndejte z trouby, potřete připravenou rajčatovou omáčkou, ozdobte zeleninou, posypte oreganem, zlehka osolte a opepřete a klidně znovu zakápněte trochou olivového oleje. Navrch přidejte tofu sýr. Vraťte zpět do trouby a pečte na 180° dalších 10 minut.
Po upečení ozdobte lístky čerstvé bazalky. Tyto vegetariánské minipizzy je možné jíst teplé i studené.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 545.6253 Kj
Bílkoviny | 4.83 g |
Sacharidy | 22.47 g |
Sacharidy z cukrů | 6.53 g |
Tuky | 2.43 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.99 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.11 g |
Vláknina | 8.18 g |
Vápník | 37.01 g |
Alergeny
- Sójové boby (sója) a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot