Rizoto s cuketou a hlívou
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Cibule | 1 kus | |
Hlíva ústřičná | 100 g | |
Olej olivový | 20 ml | |
Cuketa | 1 kus | |
Sůl | 1 špetka | |
Pepř | 1 špetka | |
Kmín | 1 špetka | |
Rýže celozrnná | 90 g | |
Omáčka sojová | 4 g |
Připravte si zeleninu a hlívu ústřičnou. Cibuli oloupejte a pokrájejte na drobné kousky, mladou cuketku omyjte (loupat ji nemusíte) a nakrájejte na menší kostičky. Očištěnou hlívu pokrájejte na nudličky.
Dejte si vařit celozrnnou rýži podle návodu, jak jste zvyklí.
Rozpalte si pánev a rozehřejte na ní olivový olej. Přidejte cibuli a orestujete do sklovata. Poté přidejte cuketu a chvilku společně opékejte. Dochuťte kmínem, solí a pepřem podle libosti. Pokud máte rádi výraznou houbovou chuť, můžete přidat i čajovou lžičku houbového koření.
Do směsi vmíchejte hlívu a chvíli poduste, dokud hlíva nepustí šťávu a pak přilijte přibližně 1 dcl vody a kapku sojové omáčky podle chuti. Poté do směsi vmíchejte předem uvařenou rýži a chvilku duste, dokud se voda do rýže nevstřebá.
Jedná se o dietní oběd vhodný do parných letních dnů nebo lehkou zdravou večeři. Hlíva ústřičná je houba, která má v kuchyni široké využití. Navíc má protizánětlivé účinky a pomáhá regulovat hladinu cholesterolu v krvi.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 367.316 Kj
Bílkoviny | 2.13 g |
Sacharidy | 12.42 g |
Sacharidy z cukrů | 6 g |
Tuky | 1.57 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.88 g |
Vláknina | 4.03 g |
Vápník | 37 g |
Alergeny
- Sójové boby (sója) a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot