Salát s chřestem a kozím sýrem
Ingredience na 1 porci
Olej olivový | 5 ml | |
Rajčata cherry | 1 hrst | |
Med včelí (7 g) | 1 lžička | |
Ořechy vlašské | 0.5 hrsti | |
Chřest zelený | 5 kusů | |
Žampiony čerstvé | 50 g | |
Cuketa | 0.5 kusy | |
Sůl | 1 špetka | |
Pepř | 1 špetka | |
Sýr kozí čerstvý | 20 g | |
Citrónová šťáva čerstvá | 1 g | |
Ocet balzamiko | 1 g |
Konzumace chřestu má pozitivní vliv na lidský organismus. Chřest obsahuje velké množství vlákniny a vitamínů: beta-karoten, vitamíny B, vitamín C, E a K, kyselinu listovou, kyselinu asparagovou, esenciální oleje nebo riboflavin. Ze stopových prvků obsahuje vápník, fosfor, hořčík, draslík, zinek, železo a jód.
Chřest má také nízký obsah cukrů a nízkou energetickou hodnotu – 25 kcal/85 Kj na 100g, hodí se tak i jako dietní potravina.
Chřest omyjte, odřízněte hlavičky, stvoly rozkrojte a povařte 7 minut v osolené vodě. Nechte okapat.
Rozehřejte 1 lžíci oleje a krátce na něm osmažte očištěné a pokrájené žampióny. Osolte a opepřete dle chuti. Do pánve přidejte omytá cherry rajčata, krátce osmažte a zakápněte balzamikovým octem.
Směs přesuňte do mísy a promíchejte s chřestem a drobně pokrájenou cuketou. Cuketu můžete do salátu použít syrovou, nebo ji krátce prohřát v pánvi. Ořechy posekejte a také vmíchejte do saláru.
Salát ochuťte zálivkou prošlehanou z citronové šťávy, medu a zbylého oleje, posypte ořechy a poklaďte plátky kozího sýra.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 665.256 Kj
Bílkoviny | 5.66 g |
Sacharidy | 14.87 g |
Sacharidy z cukrů | 0.95 g |
Tuky | 8.01 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 1.08 g |
Vláknina | 3.46 g |
Vápník | 0.03 g |
Gi | 65 |
Alergeny
- Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
- Mléko a výrobky z něj
Graf nutričních hodnot