Salát s chřestem a kozím sýrem

Ingredience na 1 porci

Olej olivový5 ml
Rajčata cherry1 hrst
Med včelí (7 g)1 lžička
Ořechy vlašské0.5 hrsti
Chřest zelený5 kusů
Žampiony čerstvé50 g
Cuketa0.5 kusy
Sůl1 špetka
Pepř1 špetka
Sýr kozí čerstvý20 g
Citrónová šťáva čerstvá1 g
Ocet balzamiko1 g

Konzumace chřestu má pozitivní vliv na lidský organismus. Chřest obsahuje velké množství vlákniny a vitamínů: beta-karoten, vitamíny B, vitamín C, E a K, kyselinu listovou, kyselinu asparagovou, esenciální oleje nebo riboflavin. Ze stopových prvků obsahuje vápník, fosfor, hořčík, draslík, zinek, železo a jód.

 

Chřest má také nízký obsah cukrů a nízkou energetickou hodnotu – 25 kcal/85 Kj na 100g, hodí se tak i jako dietní potravina. 

 

Chřest omyjte, odřízněte hlavičky, stvoly rozkrojte a povařte 7 minut v osolené vodě. Nechte okapat.

 

Rozehřejte 1 lžíci oleje a krátce na něm osmažte očištěné a pokrájené žampióny. Osolte a opepřete dle chuti. Do pánve přidejte omytá cherry rajčata, krátce osmažte a zakápněte balzamikovým octem.

Směs přesuňte do mísy a promíchejte s chřestem a drobně pokrájenou cuketou. Cuketu můžete do salátu použít syrovou, nebo ji krátce prohřát v pánvi. Ořechy posekejte a také vmíchejte do saláru.

 

Salát ochuťte zálivkou prošlehanou z citronové šťávy, medu a zbylého oleje, posypte ořechy a poklaďte plátky kozího sýra.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 665.256 Kj

Bílkoviny5.66 g
Sacharidy14.87 g
Sacharidy z cukrů0.95 g
Tuky8.01 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)1.08 g
Vláknina3.46 g
Vápník0.03 g
Gi65

Alergeny

  • Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
  • Mléko a výrobky z něj

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.