Salát s pečenou dýní a tarhoňou
Ingredience na 1 porci
Olej olivový | 1 ml | |
Med včelí (7 g) | 1 lžička | |
Cibule červená | 0.25 kusy | |
Polníček | 50 g | |
Dýně hokkaido (po tepelné úpravě) | 250 g | |
Chilli paprička | 1 kus | |
Avokádo čerstvé | 30 g | |
Tarhoňa vařená | 50 g | |
Sůl | 1 špetka | |
Pepř | 1 špetka | |
Citrónová šťáva čerstvá | 1 g | |
Zázvor mletý | 1 špetka |
Těstoviny tarhoňa uvařte v osolené vodě doměkka dle návodu. Dále je seďte a nechte okapat.
Dýni Hokkaido nakrájejte na kostky, promíchejte se lžící oleje, větší špetkou soli a čerstvě mletým pepřem. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct do trouby na 200 °C, dokud dýně nezměkne – trvá to cca 20-30 minut.
V misce promíchejte ingredience na zálivku. Přidejte tarhoňu, promíchejte a nechte v lednici odpočívat.
Upečenou dýni nechte trochu zchladnout a následně přidejte k těstovinám.
Na talíř rozprostřete salát polníček, doprostřed vložte těstoviny, posypte pokrájeným avokádem (1/4 na 1 porci) a je hotovo.
Zálivka:
- 1 lžíce olivového oleje
- 0,5 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce najemno pokrájené červené cibule
- 1 lžička sušeného estragonu
- 1 lžička tekutého medu
- ½ lžičky mletého zázvoru
- sušená chilli paprička
- sůl
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 190.721 Kj
Bílkoviny | 0.33 g |
Sacharidy | 7.93 g |
Sacharidy z cukrů | 0.05 g |
Tuky | 1.29 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.9 g |
Vláknina | 0.25 g |
Sodík | 0.01 g |
Vápník | 0.02 g |
Gi | 65 |
Alergeny
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot