Salát z černé čočky

Salát z černé čočky

Ingredience na 1 porci

Rajčata sušená10 g
Olej olivový1 ml
Cibule šalotka1 kus
Ořechy vlašské0.5 hrsti
Paprika červená0.5 kusy
Paprika žlutá0.5 kusy
Čočka vařená50 g
Sůl1 špetka
Pepř1 špetka
Petržel nať5 g
Citrónová šťáva čerstvá5 g
Sýr parmazán strouhaný10 g

Bílkoviny není nutné brát jen z masa, luštěniny jsou taky jejich vynikajícím zdrojem. Teplý salát je skvělý jen tak, jako hlavní jídlo, ale uplatnění najde i jako příloha. Doporučujeme použít černou čočku Belugu, která je uvařená za chvíli a v salátu se nebude rozpadat. Pokud nemáte rádi čočku a chcete si dopřát lehký bezmasý salát, zkuste tento salát z čínského zelí s tofu.

 

Čočku propláchněte, zalijte dle návodu vodou a vařte asi 20 minut doměkka. Čočku slijte a dejte stranou.

 

Mezitím na pánvi nechte krátce nasucho opražit ořechy.
Na oleji nechte zesklovatět na plátky nakrájenou šalotku a na drobné kostičky nakrájené papriky. Přidejte nasekaná sušená rajčata a vše opékejte ještě přibližně 5 minut.

 

K zelenině přidejte čočku, přidejte šťávou z citronu a společně opékejte dalších 5 minut, až se chutě propojí a tekutina ze zeleniny a citronu odpaří.

 

Hotový salát podle chuti osolte, opepřete, vmíchejte nadrobno nasekanou petržel, ořechy a hoblinkami parmazánu.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 636.781 Kj

Bílkoviny5.45 g
Sacharidy15.91 g
Sacharidy z cukrů0.16 g
Tuky10.57 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.88 g
Vláknina5.67 g

Alergeny

  • Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
  • Mléko a výrobky z něj

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2025 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.