Salát z nových brambor s rukolou
Ingredience na 1 porci
Mrkev | 0.5 kusy | |
Hořčice plnotučná | 1 g | |
Brambory | 100 g | |
Olej olivový | 1 ml | |
Rukola | 1 hrst | |
Sůl | 1 špetka | |
Pepř | 1 špetka | |
Citrónová šťáva čerstvá | 1 g | |
Jogurt řecký bílý 0 % tuku | 65 g | |
Brambory batáty pečené | 50 g |
Brambory omyjte, vložte do hrnce a zalijte studenou vodou. Vodu osolte, přiveďte k varu a brambory vařte téměř doměkka, potrvá to zhruba 20 minut. Do trouby dejte péct na kousky nakrájeného (neloupaného, pouze omytého) batátu – pečte do změknutí cca 20 minut.
Mrkev zatím očistěte a nakrájejte na kolečka. Mezitím si připravte dresink. Jogurt dejte do misky s majonézou (ve veganské verzi stačí použít sojanézu a rostlinný jogurt), hořčicí a olejem a lehce vidličkou rozšlehejte. Dále jej dochuťte citrónovou šťávou, solí a pepřem. Dresing dejte na chvíli do chladu odpočinout.
Uvařené brambory slijte, nechte lehce zchladnout a oloupejte. Nakrájejte je na čtvrtky, nebo menší na polovinu. Dále je smíchejte s mrkví a polovinou dresinku. Přidejte také vychládlé batáty.
Salát nechte v pokojové teplotě zcela vychladnout.
Vychladlé brambory dochuťte ještě podle chuti solí a pepřem. Přidejte k nim dobře omytý salát rukola a servírujte se zbylým dresinkem.
Dresink z jogurtu (na 4 porce)
- 250 g řeckého jogurtu
- 2 lžíce majonézy
- 1 lžička hořčice medové nebo plnotučné
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 207.7683 Kj
Bílkoviny | 1.4 g |
Sacharidy | 7.77 g |
Sacharidy z cukrů | 0.15 g |
Tuky | 1.34 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.88 g |
Vláknina | 4.2 g |
Sodík | 0.01 g |
Alergeny
- Hořčice a výrobky z ní
- Mléko a výrobky z něj
Graf nutričních hodnot