Salát z nových brambor s rukolou

Salát z nových brambor s rukolou

Ingredience na 1 porci

Mrkev0.5 kusy
Hořčice plnotučná1 g
Brambory100 g
Olej olivový1 ml
Rukola1 hrst
Sůl1 špetka
Pepř1 špetka
Citrónová šťáva čerstvá1 g
Jogurt řecký bílý 0 % tuku65 g
Brambory batáty pečené50 g

Brambory omyjte, vložte do hrnce a zalijte studenou vodou. Vodu osolte, přiveďte k varu a brambory vařte téměř doměkka, potrvá to zhruba 20 minut. Do trouby dejte péct na kousky nakrájeného (neloupaného, pouze omytého) batátu – pečte do změknutí cca 20 minut.

 

Mrkev zatím očistěte a nakrájejte na kolečka. Mezitím si připravte dresink. Jogurt dejte do misky s majonézou (ve veganské verzi stačí použít sojanézu a rostlinný jogurt),  hořčicí a olejem a lehce vidličkou rozšlehejte. Dále jej dochuťte citrónovou šťávou, solí a pepřem. Dresing dejte na chvíli do chladu odpočinout.

 

Uvařené brambory slijte, nechte lehce zchladnout a oloupejte. Nakrájejte je na čtvrtky, nebo menší na polovinu. Dále je smíchejte s mrkví a polovinou dresinku. Přidejte také vychládlé batáty.

 

Salát nechte v pokojové teplotě zcela vychladnout.

 

 

Vychladlé brambory dochuťte ještě podle chuti solí a pepřem. Přidejte k nim dobře omytý salát rukola a servírujte se zbylým dresinkem.

 

 

Dresink z jogurtu (na 4 porce)

  • 250 g řeckého jogurtu
  • 2  lžíce majonézy
  • 1 lžička hořčice medové nebo plnotučné
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 207.7683 Kj

Bílkoviny1.4 g
Sacharidy7.77 g
Sacharidy z cukrů0.15 g
Tuky1.34 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.88 g
Vláknina4.2 g
Sodík0.01 g

Alergeny

  • Hořčice a výrobky z ní
  • Mléko a výrobky z něj

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.