Salát z quinoi

Ingredience na 1 porci
Hořčice plnotučná | 1 g | |
Brokolice | 30 g | |
Olej olivový | 1 ml | |
Med včelí (7 g) | 1 lžička | |
Brusinky sušené | 10 g | |
Ořechy směs | 0.5 hrsti | |
Sůl | 1 špetka | |
Pepř | 1 špetka | |
Cizrna ve slaném nálevu | 40 g | |
Quinoa vařená | 50 g | |
Ocet balzamiko | 1 g | |
Brambory batáty pečené | 30 g |
Bílkoviny není nutné brát jen z masa, obiloviny jsou taky jejich zdrojem. Teplý salát je skvělý jen tak, jako hlavní jídlo, ale uplatnění najde i jako příloha.
Quinou před vařením dejte na deset až patnáct minut do vody. Poté vodu slijte a quinou dejte vařit do vroucí vody. Poměr by měl být 1:2 (quinoa: voda). Hotová je za patnáct až dvacet minut, poznáte to podle toho, že semínka zprůhlední. Dejte pozor na to, že quinoa, stejně jako jiné obiloviny, získává lehce na objemu, tak to s dávkování nepřežeňte. I malá porce se nakonec může ukázat jako dostatečná.
Batáty si omyjte, pokrájejte na kostičky a upečte v troubě předehřáté na 180 stupňů. Brusinky dejte změknout do vody. Cizrnu si propláchněte. Brokolici spařte horkou vodou a nakrájejte na malé růžičky.
Dále si připravte dresing z medu, hořčice, olivového oleje a balsimikového octu. Poměr je na vaší chuti. Zkuste dát všeho po lžičce a dále laďte.
Upečené batáty, uvařenou a proláchlou cizrnu, brusinky, brokolici a oříšky smíchteje s quinuou.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 457.9123 Kj
Bílkoviny | 1.27 g |
Sacharidy | 8.16 g |
Sacharidy z cukrů | 0.64 g |
Tuky | 7.1 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.89 g |
Vláknina | 0.98 g |
Sodík | 7.01 g |
Vápník | 0.02 g |
Gi | 65.25 |
Alergeny
- Hořčice a výrobky z ní
- Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z ní
- Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
- Sójové boby (sója) a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot