Sirup z rýmovníku nevařený

Ingredience na 1 porci
Cukr bílý | 1000 g | |
Citrón | 150 g | |
Rýmovník | 5 hrstí | |
Voda čistá | 1 kg |
Sirup z rýmovníku postup
Citron oloupeme, nakrájíme na kolečka a zbavíme pecek. Rýmovník otrháme, umyjeme, můžeme lehce nasekat nebo natrhat pro uvolnění silic.
Zalijeme litrem horké vody, přikryjeme a necháme minimálně 24h louhovat.
Výluh přecedíme, přidáme cukr a svaříme na mírném plamenu, dokud nebude mít tekutina hustotu sirupu.
Ještě horký sirup nalijeme naběračkou do sklenic, dobře uzavřeme a skladujeme v chladu a temnu.
Co je to rýmovník?
Rýmovník je velice pěkná, nenáročná, pokojová rostlina. Málokdo ale ví, že se také jedná o velice funkční bylinu. Ideální je umístit ji do místnosti, kde se spí, jelikož uvolňuje dýchací cesty. Odtud také její název rýmovník. Při promnutí listu uvolňuje vonné silice, které napomáhají uvolnit ucpaný nos.
Proč právě sirup z rýmovníku a jeho využití
Nevařený sirup z rýmovníku je tedy výborný způsob, jak udělat něco pro své chuťové buňky, ale také jak obohatit svůj zdravý životní styl. Díky sirupu, připravenému za studena, totiž zachováte bohaté léčivé vlastnosti rýmovníku a přitom si připravíte lahodné letní osvěžení. Hotový rýmovníkový sirup stačí zalít trochou vody a zakápnout citronovou šťávou a hned vznikne osvěžující nápoj. Sirup z rýmovníku je možné také použít na oslazení čaje nebo přidat do míchaných nápojů, ať už alkoholických či nealkoholických. Přidává se také do ovocných džemů a marmelád pro ozvláštnění chuti.
Pro a proti rýmovníku
Výhodou je, že rýmovník roste velmi rychle, není tedy třeba se bát ho zpracovat do sirupu nebo jinak. Rostlina se vzpamatuje velmi rychle. Při použití pozor jen na vlastnost rýmovníku, kterou je zamezení vstřebávání železa. Doporučujeme případně zkontrolovat, jak doplnit železo v potravinách, které jsou běžně dostupné.
Tip na závěr: Do hotové rýmovníkové šťávy, připravené z rýmovníkového sirupu, přidejte kolečko citronu a lístek rýmovníku na ozdobu.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 18.879 Kj
Bílkoviny | 0.01 g |
Sacharidy | 1.09 g |
Sacharidy z cukrů | 1.02 g |
Tuky | 0.01 g |
Vláknina | 0.04 g |
Alergeny
Graf nutričních hodnot