Sloní žrádlo: pomazánka na chlebíčky bez vaření

Sloní žrádlo

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Salám šunkový500 g
Cibule1 kus
Okurka kyselá2 kusy
Olej slunečnicový2 lžíce
Hořčice plnotučná30 g
Ocet vinný10 g
Kečup20 g

Sloní žrádlo pomazánka postup

1

Smícháme v míse kečup, ocet, olej a hořčici. Dle chuti můžeme přidat trochu cukru nebo medu. Pořádně zamícháme aby se všechny ingredience dobře spojily.

2

Cibuli a kyselé okurky nakrájíme na drobné kostičky. Měkký salám nastrouháme. Přidáme cibuli a okurky, zalijeme směsí dochucovadel a dobře promícháme.

3

Uchováváme v lednici.

Sloní žrádlo je lidový název pro pomazánku na chlebíčky. Jedná se o rychlou nouzovku, když je návštěva za rohem. Také se často považuje za studentské jídlo, pro svou rychlost, jednoduchost a levné ingredience. Skládá se z měkkého salámu, cibule a dochucovadel jako je kečup a ocet. Každý navíc zvládne sloní žrádlo bez vaření, pečení, nakládání či dalších kuchyňských postupů. Připravuje se totiž za studena.

Výhodou recept je také to, že ingredience na sloní žrádlo má každý nejspíš už dávno doma. A pokud ne, tak všechny ingredience sežene úplně kdekoliv a levně. Není tedy třeba nic speciálního. Kdo chce recept trochu vylepšit, ten by se měl zaměřit především na výběr kvalitního měkkého salámu s co nejvyšším obsahem masa. Kečup by měl být s co nejvyšším obsahem rajčat a bez aditiv. Případně je možné vyrobit si domácí kečup.

Jak ale každý dobře ví, na stole by mělo být víc než jedna pomazánka na chlebíčky. Kdo čeká větší počet hostů, tomu doporučujeme mít připravené alespoň tři pomazánky. A čím barevnější a kontrastnější, tím lepší. Případně je možné každý chlebíček na závěr ozdobit něčím jiným, pro lepší rozpoznání. Mezi naše oblíbence patří třeba čočková pomazánka nebo zdravá vajíčková pomazánka. Existuje dokonce i varianta na pomazánku z tofu pro vegany, takže tu svou si jistě najde každý.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 518.323 Kj

Bílkoviny1.48 g
Sacharidy12.38 g
Sacharidy z cukrů6.12 g
Tuky0.46 g
Vláknina3.53 g
Sodík0.01 g
Vápník37 g

Alergeny

  • Hořčice a výrobky z ní

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.