Smažený sýr neboli smažák klasicky i trochu jinak
Ingredience na 1 porci
Sýr eidam 40% tuku | 400 g | |
Mouka hladká | 100 g | |
Vejce | 2 kusy | |
Strouhanka | 100 g | |
Olej slunečnicový | 10 lžic |
Smažený sýr postup
Eidam bloček si rozřízneme na trojúhelníky. Rozšleháme vejce.
Obalíme v mouce, vejci a strouhance. Poté znovu ve vejci a strouhance.
Smažíme ve vrstvě oleje z obou stran dozlatova.
Smažený sýr neboli lidově smažák je nesmrtelná klasika. Spousta lidí se ho ale bojí doma připravovat a raději na něj zajde do restaurace. Což je věčná škoda, protože při dodržení několika základních postupů je velmi snadné ho připravit.
Základem smaženého sýra je výběr samotného sýra. Nejlepší je tučný 30% nebo 40% Eidam bloček, který se nakrájí přes úhlopříčku na trojúhelníky. Trojúhelníky smaženého sýra hezky vypadají, ale jsou také praktické, protože se jich vejde na pánev víc najednou při smažení. Smažení je velmi důležitý krok, protože olej nesmí být málo rozpálený ani přepálený. Jedině správnou teplotou lze dosáhnout typické nazlátlé barvy.
Častým kamenem úrazu je obalování sýra. Základem je opravdu jemná strouhanka, aby se nám chytila všude a sýr se neroztékal. Je také možné sýr dát na chvíli do mrazáku, aby se nám lépe obaloval. Minimálně by měl být čerstvě vyndaný z lednice. Sýr obalujeme dvakrát.
Co ke smažáku za přílohu? Nejlepším doplněním smaženého sýra jsou smažené hranolky. Kdo nemá rád vše smažené, může zkusit klasické brambory ve slupce. Jak dlouho vařit brambory ve slupce? Kdo chce, může je vařit úplně do měkka. Nebo je lze vyndat o chvíli dříve a lehce osmahnout na troše oleje, který zbyl ze smažení sýra na pánvi. Brambory na pánvi dojdou a navíc chytnou křupavou zlatou kůrku. Stejně tak by neměla chybět tatarská omáčka, tu si lze navíc poměrně jednoduše připravit také doma. Kromě tatarské omáčky skvěle poslouží také majonéza.
Co takhle zkusit smažený sýr jinak?
Smažený sýr recept se dá snadno upravit a z hlavního jídla vznikne skvělá jednohubka na párty. Stačí sýr nakrájet na větší kostičky a obalit. A jakmile je sýr usmažený, napíchat do něj párátka.
Komu zbyde sýr, může si připravit třeba česnečku se sýrem. Nebo třeba nastrouhat a nasypat na pizzu. Fantazii se meze nekladou. Kdo ale jednou zkusí smažený sýr podle našeho receptu, tomu málokdy nějaký zbyde.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 621.64 Kj
Bílkoviny | 6.69 g |
Sacharidy | 1.99 g |
Sacharidy z cukrů | 0.02 g |
Tuky | 5.68 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 1.55 g |
Cholesterol | 0.2 g |
Vláknina | 0.03 g |
Sodík | 0.07 g |
Vápník | 0.03 g |
Alergeny
- Mléko a výrobky z něj
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
- Vejce a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot