Smetanová polévka s nočky
Ingredience na 1 porci
Máslo | 1 g | |
Brambory | 1 g | |
Vejce | 1 kus | |
Cibule červená | 0.25 kusy | |
Pažitka | 1 hrst | |
Strouhanka | 1 g | |
Sůl | 1 špetka | |
Pepř | 1 špetka | |
Petržel nať | 1 g | |
Houby čerstvé | 70 g | |
Zeleninový vývar | 200 ml | |
Smetana na vaření 10% | 30 g | |
Šalvěj | 1 špetka |
Houby přinášejí chutné pokrmy se skvělou zemitou chutí. Tahle polévka s přehledem obstojí i na svátečním stole. Houbovo-šalvějové nočky v ní, jsou prostě neodolatelné!
Ve větším hrnci rozehřejte máslo, orestujte cibuli a přidejte houby. Vše opékejte doměkka cca 10–15 minut. Okořeňte solí a pepřem a zamíchejte.
Cca 2–3 lžíce opečených hub odeberte a odložte stranou. Ke zbytku hub v hrnci přidejte brambory, zalijte vývarem a uvařte doměkka. Poté směs rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
Odložené houby nasekejte nadrobno, dejte je do misky, přidejte vejce a šalvěj, osolte a opepřete. Promíchejte a směs zahustěte strouhankou do takové hustoty, aby šly tvarovat nočky. Do rozmixované polévky zavařte nočky a polévku vařte cca 5 minut. Poté přilijte smetanu, nechte polévku přejít varem a odstavte.
Polévku podávejte posypanou petrželkou a nebo pažitkou.
Vyzkoušejte také další houbové recepty.
1 hrnec/6 porcí polévky
- 2 lžíce másla
- 1 červená cibule
- 400g čerstvých/sušených lesních hub
- sůl a pepř
- 4 brambory
- 1,2 litru zeleninového vývaru
- 1 bio vejce
- hrstka šalvěje
- strouhanka dle potřeby
- 200ml smetany na vaření (12%)
+ petrželka nebo pažitka na ozdobení
Další smetanový tip: smetanová omáčka k těstovinám
Smetanová omáčka je oblíbeným receptem na různé druhy těstovin, výtečná je jak s celozrnnými, tak třeba bezlepkovými špagetami. S úspěchem se setkává nejenom proto, že je velmi chutná, ale i z toho důvodu, že je opravdu rychle připravena. Navíc omáčka uvařená během chvíle vydrží několik dní uskladněná v lednici. Kromě kuřecího masa doporučujeme vyzkoušet i vepřové nebo hovězí.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 414.178 Kj
Bílkoviny | 6.87 g |
Sacharidy | 3.33 g |
Sacharidy z cukrů | 0.05 g |
Tuky | 6.45 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 2.12 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.3 g |
Cholesterol | 0.2 g |
Vláknina | 0.23 g |
Sodík | 0.07 g |
Vápník | 0.03 g |
Alergeny
- Mléko a výrobky z něj
- Vejce a výrobky z nich
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot