Špičková žampionová polévka recept
Ingredience na 1 porci
Žampiony čerstvé | 300 g | |
Brambory | 350 g | |
Cibule jarní | 1 kus | |
Máslo | 40 g | |
Mouka hladká | 20 g | |
Smetana na vaření 10% | 300 g | |
Zeleninový vývar | 1000 ml | |
Polévkové koření | 20 g | |
Kmín | 10 špetek | |
Bílý pepř | 10 g | |
Sůl | 10 špetek |
Postup žampionová polévka
Důkladně očistěte všechny žampiony, následně je nakrájejte na slabé plátky.
Brambory zbavte slupky, opláchněte je a nakrájejte na menší kostky.
Očistěte jarní cibulku a na kolečka ji nakrájejte. Oddělte si zelenou a bílou část.
V hrnci rozpusťte máslo a dozlatova na něm osmahněte bílou část jarní cibulky.
K osmahnuté cibulce přisypejte žampiony a vše společně orestujte. Ke konci náplň hrnce zaprašte hladkou moukou.
Po chvíli vše zalijte zeleninovým vývarem, poté přihoďte pokrájené brambory s kmínem.
Na mírném plamenu vařte cca 20 minut. Po uplynutí časového intervalu polévku podle potřeby osolte, opepřete a dochuťte polévkovým kořením.
V úplně posledním kroku přilijte smetanu pokojové teploty a za stálého míchání ještě chvíli vše povařte.
Podávejte ozdobené zelenou částí cibulky.
Špičková žampionová polévka je recept, který můžete použít čistě jako polévku před hlavním jídlem, nebo ji naservírovat právě jako hlavní pokrm. Díky své husté struktuře totiž recept na žampionovou polévku dostatečně zasytí.
Žampionová polévka: podrobný recept
Prvně si důkladně očistěte všechny žampiony, následně je nakrájejte na slabé plátky. Brambory zbavte slupky, opláchněte je a pro změnu nakrájejte na menší kostky.
Stejně tak si očistěte jarní cibulku a na kolečka ji nakrájejte. Oddělte si zelenou a bílou část, obě později najdou své vlastní uplatnění.
V hrnci si rozpusťte máslo, jakmile bude rozehřáté, vložte do něj bílou část jarní cibulky a dozlatova ji osmahněte. K osmahnuté cibulce přisypejte žampiony a vše společně orestujte. Ke konci náplň hrnce zaprašte hladkou moukou.
Po chvíli vše zalijte zeleninovým vývarem, poté přihoďte pokrájené brambory s kmínem. Na mírném plamenu vařte cca 20 minut. Po uplynutí časového intervalu polévku podle potřeby osolte, opepřete a dochuťte polévkovým kořením.
V úplně posledním kroku přilijte smetanu pokojové teploty (aby se nesrazila) a za stálého míchání ještě chvíli vše povařte.
Polévka se žampiony nejlépe vypadá naservírovaná v hlubokém talíři a ozdobená zelenou částí cibulky.
Chutná je nejenom polévka se žampiony
Vyzkoušejte i jiné žampionové recepty. Zaprvé z toho důvodu, že mají žampiony pozitivní vliv na lidské zdraví. Zadruhé kvůli tomu, že jsou opravdu chutné a dají se připravit na různé způsoby. Chcete-li vyzkoušet recept s masem, mohlo by vás zaujmout kuřecí na žampionech. Pokud svému žaludku naopak od masa chcete alespoň na chvíli ulehčit. Nebo patříte-li k vegetariánům, mohl by vás pro změnu zaujmout recept na žampionové rizoto. V receptu na žampionové rizoto je navíc použita celozrnná rýže, a tak se jedná o velmi zdravý i chutný pokrm.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 153.491 Kj
Bílkoviny | 0.96 g |
Sacharidy | 2.66 g |
Sacharidy z cukrů | 0.09 g |
Tuky | 1.09 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.58 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.3 g |
Vláknina | 0.36 g |
Vápník | 31 g |
Alergeny
- Mléko a výrobky z něj
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot