Srnčí guláš z kýty recept
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Cibule | 1 kus | |
Mrkev | 1 kus | |
Celer | 50 g | |
Voda čistá | 0.1 litry | |
Sůl | 1 špetka | |
Pepř | 1 špetka | |
Víno červené | 50 ml | |
Koření paprika mletá | 5 špetek | |
Olej řepkový | 5 ml | |
Bobkový list | 2 kusy | |
Jalovec | 5 g | |
Koření nové | 1 lžička | |
Brusinky zavařené | 7 g | |
Srnčí kýta | 80 g | |
Perník na strouhání | 5 g |
Srnčí guláš postup
Nadrobno pokrájenou cibuli opečte na oleji, když je cibule zlatavá můžete přidat maso nakrájené na kostky a česnek.
Míchejte a nechte maso zatáhnout. Následně osolte a zaprašte paprikou. Přidejte nadrobno nakrájenou mrkev, celer a chvilku restujeme společně s masem, dokud není maso mírně opečené.
Poté přidejte koření, zalijeme vodou, vínem a zvolna duste, dokud není maso měkké. Občas zamíchejte.
Před koncem přidejte brusinkovou zavařeninu a strouhaný perník na zahuštění.
Maso divoké zvěře, je málo tučné a lehce stravitelné. Navíc obsahuje vysoké množství tělu prospěšných látek jako například vitaminy skupiny B, minerální látky a stopové prvky. Kromě toho, že je zvěřina zdravá, je navíc velmi chutná a v české gastronomii má silnou tradici. Nejčastěji je k dostání maso kančí, dančí, srnčí a jelení.
Pokud se vám dostane do ruky taková kančí, srnčí kýta nebo dančí maso, je na místě otázka, jak jej připravit? Se šípkovou, nebo se zelím? Možností je ale mnohem více! Zkuste třeba klasickou svíčkovou nebo výtečný guláš ze zvěřiny. Jeden z nejvhodnějších kusů masa je srnčí kýta, ze které vytvoříte ten nejlepší srnčí guláš a gulášovka z ní bude také skvělá.
Srnčí guláš se neliší přípravou od jiného guláše ze zvěřiny, základ receptu je vlastně stejný jako u klasického guláše. Nejdůležitější je kvalitní a čerstvé maso, dostatečně opečené pro správnou barvu srnčího guláše. Pro ještě divočejší chuť je možné přidat bylinky. Typicky se u guláše ze zvěřiny používá jalovec a tymián. Pro další úroveň chuti je možné přidat trochu červeného vína nebo piva. Srnčí guláš tak dostane úplně novou, specifickou chuť.
Gulášovka se nejčastěji připravuje z mletého masa, avšak díky srnčí kýtě dostane tento pokrm zcela nový rozměr. Určitě také nesmí chybět bylinky a ingredience typické pro gulášovku, jako je majoránka, sladká paprika a cibule. Dále do gulášovky patří brambory a česnek, který jí dodá ten správný říz.
Kdo má v rodině vegetariána, může mu stranou připravit hlívový guláš, který místo masa využívá výživnou a zdravou hlívu ústřičnou. Ne každému také zvěřina chutná, proto stejný recept lze použít i na variantu s klasickým hovězím.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 462.4133 Kj
Bílkoviny | 2.48 g |
Sacharidy | 19.18 g |
Sacharidy z cukrů | 6.02 g |
Tuky | 1.76 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.08 g |
Vláknina | 7.06 g |
Vápník | 37 g |
Alergeny
- Celer a výrobky z něj
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot