Srnčí guláš z kýty recept


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Cibule1 kus
Mrkev1 kus
Celer50 g
Voda čistá0.1 litry
Sůl1 špetka
Pepř1 špetka
Víno červené50 ml
Koření paprika mletá5 špetek
Olej řepkový5 ml
Bobkový list2 kusy
Jalovec5 g
Koření nové1 lžička
Brusinky zavařené7 g
Srnčí kýta80 g
Perník na strouhání5 g

Srnčí guláš postup

1

Nadrobno pokrájenou cibuli opečte na oleji, když je cibule zlatavá můžete přidat maso nakrájené na kostky a česnek.

2

Míchejte a nechte maso zatáhnout. Následně osolte a zaprašte paprikou. Přidejte nadrobno nakrájenou mrkev, celer a chvilku restujeme společně s masem, dokud není maso mírně opečené.

3

Poté přidejte koření, zalijeme vodou, vínem a zvolna duste, dokud není maso měkké. Občas zamíchejte.

4

Před koncem přidejte brusinkovou zavařeninu a strouhaný perník na zahuštění.

Maso divoké zvěře, je málo tučné a lehce stravitelné. Navíc obsahuje vysoké množství tělu prospěšných látek jako například vitaminy skupiny B, minerální látky a stopové prvky. Kromě toho, že je zvěřina zdravá, je navíc velmi chutná a v české gastronomii má silnou tradici. Nejčastěji je k dostání maso kančí, dančí, srnčí a jelení.

Pokud se vám dostane do ruky taková kančí, srnčí kýta nebo dančí maso, je na místě otázka, jak jej připravit? Se šípkovou, nebo se zelím? Možností je ale mnohem více! Zkuste třeba klasickou svíčkovou nebo výtečný guláš ze zvěřiny. Jeden z nejvhodnějších kusů masa je srnčí kýta, ze které vytvoříte ten nejlepší srnčí guláš a gulášovka z ní bude také skvělá.

Srnčí guláš se neliší přípravou od jiného guláše ze zvěřiny, základ receptu je vlastně stejný jako u klasického guláše. Nejdůležitější je kvalitní a čerstvé maso, dostatečně opečené pro správnou barvu srnčího guláše. Pro ještě divočejší chuť je možné přidat bylinky. Typicky se u guláše ze zvěřiny používá jalovec a tymián. Pro další úroveň chuti je možné přidat trochu červeného vína nebo piva. Srnčí guláš tak dostane úplně novou, specifickou chuť.

Gulášovka se nejčastěji připravuje z mletého masa, avšak díky srnčí kýtě dostane tento pokrm zcela nový rozměr. Určitě také nesmí chybět bylinky a ingredience typické pro gulášovku, jako je majoránka, sladká paprika a cibule. Dále do gulášovky patří brambory a česnek, který jí dodá ten správný říz.

Kdo má v rodině vegetariána, může mu stranou připravit hlívový guláš, který místo masa využívá výživnou a zdravou hlívu ústřičnou. Ne každému také zvěřina chutná, proto stejný recept lze použít i na variantu s klasickým hovězím.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 462.4133 Kj

Bílkoviny2.48 g
Sacharidy19.18 g
Sacharidy z cukrů6.02 g
Tuky1.76 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.08 g
Vláknina7.06 g
Vápník37 g

Alergeny

  • Celer a výrobky z něj
  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.