Staročeská hrstková polévka recept
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Žlutý hrách půlený | 50 g | |
Čočka červená po uvaření | 50 g | |
Kroupy vařené | 50 g | |
Ovesné vločky bezlepkové jemné | 1 hrst | |
Fazole | 50 g | |
Cibule | 1 kus | |
Směs kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer) | 50 g | |
Česnek | 1 stroužek | |
Sůl | 1 špetka | |
Pepř | 1 špetka | |
Zeleninový vývar | 1500 ml | |
Olej olivový | 5 ml |
Hrstková polévka postup
Hrách, čočku, fazole a kroupy dáme do hrnce s osolenou vodou a uvaříme do měkka. Je také možné větší a tvrdší luštěniny dát den předem do vody změknout.
Cibulku nasekejte nadrobno, osmahněte v hrnci na lžíci oleje. Přidejte nastrouhanou nebo na malé kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a orestujte.
Slijte uvařené luštěniny a přidejte do základu spolu s hrstí ovesných vloček na zahuštění. Nakonec zalijte vývarem.
Přidejte utřený stroužek česneku se solí, nechte povařit a dochuťte solí a pepřem dle potřeby.
Staročeská hrstková polévka je jednoduchý, levný, rychlý recept plný chuti a výživných luštěnin. Luštěniny recepty obsahují kvalitní rostlinné bílkoviny a proto poslouží i jako dobrá náhrada masových polévek a receptů.
A odkud se vlastně vzala hrstková polévka? Hrstková polévka recept je starý jako koncept polévky samotný. Dříve se jednoduše vzala hrst toho a potom zase toho, uvařilo se, dochutilo a polévka byla na světě. A přesně tak funguje i hrstková polévka. Hrst čočky, hrst hrachu, trocha zeleniny a staročeská hrstková polévka je hotová.
My jsme ji však trochu vylepšili a nabízíme variantu receptu bez mouky, která je ještě zdravější což ocení každý s bezlepkovou stravou. Dnes je navíc k dispozici velké množství různých druhů luštěnin, například moderní červená čočka, která hrstkovou polévku ozvláštní nejen chuťově, ale také přidá barvu. Co tedy vzniklo jako recept z nouze, snadno se promění v hrstkovou polévku recept století.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 1062.585 Kj
Bílkoviny | 7.9 g |
Sacharidy | 41.96 g |
Sacharidy z cukrů | 6.05 g |
Tuky | 4.3 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.89 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.11 g |
Vláknina | 8.21 g |
Vápník | 37.01 g |
Alergeny
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
- Celer a výrobky z něj
Graf nutričních hodnot