Štola
Ingredience na 1 porci
Máslo | 25 g | |
Polotučný tvaroh | 40 g | |
Vejce | 1 kus | |
Ořechy vlašské | 1 hrst | |
Mandle loupané celé | 20 g | |
Rozinky | 20 g | |
Citronová kůra čerstvá | 1 g | |
Cukr hnědý třtinový | 25 g | |
Mouka špaldová celozrnná | 80 g |
Vánoční štola je sladké pečivo, které najdeme v období adventu zejména v Německu. Pokud chcete zdravější variantu rozhodně využijte celozrnnou mouku, která obsahuje více prospěšných látek než mouka bílá. Skvělou chuť dodají také oříšky plné zdravých tuků.
Nejdříve smíchejte mouku s cukrem. Mandle rozemelte a přidejte je k mouce a cukru, poté vmíchejte také tvaroh, vejce, změklé máslo, posekané vlašské ořechy, rozinky a citronovou kůru.
Ze všech ingrediencí vypracujte hladké těsto klidně v robotu. Z hotového těsta vytvořte silnější plát a přeložte jednu jeho polovinu přes druhou. Hotovou štolu můžete potřít rozehřátým máslem.
Připravenou štolu přesuňte na pečicím papírem vyložený plech a pečte ve vyhřáté troubě na 180° asi 40 minut.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 718.2029 Kj
Bílkoviny | 8.69 g |
Sacharidy | 4.22 g |
Sacharidy z cukrů | 0.08 g |
Tuky | 12.88 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 2.11 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.3 g |
Cholesterol | 0.2 g |
Vláknina | 0.76 g |
Sodík | 0.09 g |
Vápník | 0.03 g |
Alergeny
- Mléko a výrobky z něj
- Vejce a výrobky z nich
- Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot