Švestková omáčka ze sušených švestek k masu
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Švestková povidla | 80 g | |
Švestky | 6 kusů | |
Švestky sušené | 40 g | |
Mouka hladká | 40 g | |
Máslo | 50 g | |
Smetana na vaření 10% | 200 g | |
Uzený vývar | 50 g | |
Sůl | 2 špetky | |
Skořice | 2 g | |
Cukr bílý | 5 g | |
Citronová kůra čerstvá | 3 g | |
Citrónová šťáva čerstvá | 3 g | |
Hřebíček celý | 3 kusy |
Postup omáčka
Do půl litru vody vložte předem očištěné švestky, sušené švestky i švestková povidla. Následně přimíchejte skořici, hřebíček, cukr, sůl, trochu citronové kůry a povařte.
Jakmile švestky změknou, zahustěte vzniklou směs máslovou jíškou. Přidejte podle potřeby vývar z uzeného masa, citronovou šťávu a znovu povařte.
Poté vypněte přívod tepla a přilijte smetanu. Po zamíchání je švestková omáčka hotová.
Švestková omáčka ze sušených švestek se nejlépe hodí k uzeném masu a houskovému knedlíku. Je skvělým, originálním receptem, pokud se vám na zahradě urodil dostatek švestek. Švestková omáčka je však skvělá i k pečenému či dušenému masu, nejenom k tomu uzenému.
Švestková omáčka ze sušených švestek a domácích povidel
Do receptu na švestkovou omáčku se přidávají jak čerstvé, tak sušené švestky i švestková povidla. Ta si můžete díky podrobnému postupu vyrobit domácí a ohlídat si tak výslednou kvalitu. Recept na domácí povidla využijete nejenom na švestkovou omáčku, ale i do kynutých buchet či koláčů. Švestky se mohou pyšnit pozitivním vlivem na srdce a cévy. Zároveň pomohou při střevních problémech. I z těchto důvodů jsou domácí švestková povidla a švestková šťáva k masu výbornou volbou.
Švestková šťáva neboli švestková omáčka odstraní zadržovanou vodu
Švestky mají pozitivní vliv na lidský organismus hned v několika oblastech. Jednou z nich je čištění střev, čímž se předchází zácpě. Pokud navíc budete konzumovat dostatek švestek, začne vaše tělo vyplavovat zadržovanou vodu. Kromě toho toto ovoce pomáhá při hubnutí, jelikož optimalizuje látkovou přeměnu sacharidů. Musíme ale podotknout, že kromě blahodárných látek švestková šťáva obsahuje i značný poměr sacharidů, proto se její konzumaci vyplatí proložit cviky, třeba těmi na stehna.
Cviky na stehna jako příloha ke švestkové omáčce
Cviky na stehna jsou krásně různorodé, vybrat si můžete z několika druhů, a tak se po chvíli sportování nezačnete nudit. Díky vhodné kombinaci cviků na stehna se vám podaří shodit jak přebytečné tuky, tak přispět k ještě efektivnějšímu odbourávání zadržované vody. Věnujete-li každý den cvikům na stehna i zbytek těla alespoň půl hodiny, nemusíte si vůbec vyčítat konzumaci švestkové šťávy k masu.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 400.033 Kj
Bílkoviny | 1.05 g |
Sacharidy | 20 g |
Sacharidy z cukrů | 1.77 g |
Tuky | 1.41 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.58 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.3 g |
Vláknina | 1.55 g |
Vápník | 0.3 g |
Alergeny
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
- Mléko a výrobky z něj
Graf nutričních hodnot