Sýrová roláda recept
Ingredience na 1 porci
Ementál 45 % tuku | 200 g | |
Máslo pomazánkové | 150 g | |
Šunka kuřecí 96% | 100 g |
Postup roláda
Rozložte si přibližně 12 plátků tvrdého sýra na plech vystlaný pečicím papírem do tvaru obdélníku. Z každé strany by se sýry měly překrývat přibližně 0,5 cm.
Vložte sýr do trouby a počkejte, až změkne, poté vytáhněte plech a jemně po sýrovém plátu přejeďte válečkem.
Následně na plát naneste pomazánkové máslo, šunku, opět pomazánkové máslo, nějakou zeleninu, například papriku, a sviňte plát do tvaru rolády.
Celou roládu zabalte do potravinářské fólie a vložte na noc do lednice.
Druhý den si sýrovou roládu nakrájejte na kousky a podávejte.
Sýrová roláda je skvělou volbou studeného předkrmu nebo mlsání k seriálovému maratonu. Její příprava zabere pouze chvilku, akorát počítejte s tím, že je dobré, aby se roláda přes noc uležela v lednici, a to hlavně proto, aby dostatečně ztuhla. Nepopiratelnou výhodou sýrových rolád je také to, že se dají plnit spoustou různých surovin. Sýrovou roládu doporučujeme podávat s čerstvou vekou.
Sýrová roláda v doplnění bylinek, zeleniny či jiných dobrot
Recept na sýrovou roládu se dá opravdu snadno přizpůsobit vašim preferovaným chutím. Zkuste do rolády přidat nějaké voňavé bylinky, třeba bazalku, tymián nebo oregano. Chutným adeptem je také hrášek, různé druhy uzeniny nebo dokonce kaviár. Pomazánkové máslo obsažené v receptu na sýrovou roládu je možné nahradit majonézou. Co se týče zeleniny, nejlépe v roládě vypadají červené, žluté nebo zelené papriky. Přidat však můžete i polníček salát, chilli papričku anebo rukolu.
Sýrové rolády a jiná bezmasá jídla
Možná jste se rozhodli vyzkoušet recept na sýrovou roládu z toho důvodu, že vás zkrátka zaujal. Možná to bylo proto, že se řadíte ke strávníkům vyhýbajícím se konzumaci masa. Rádi bychom vám tak doporučili i další bezmasá jídla, která se skládají především z těstovin, luštěnin, sýrů a hub. Oblíbeným bezmasým jídlem je například houbové rizoto či hrstková polévka.
Další roládový tip: plněná kuřecí roláda
Plněná kuřecí roláda je úžasným občerstvením na party, k obědu nebo k večeři. Kuřecí maso si můžete vykostit buď sami, nebo ho pořídit již připravené. Náplň do kuřecí rolády se dá hravě přizpůsobit vašim chutím a oblíbeným surovinám. Po svinutí se kuřecí roláda s nádivkou musí zabezpečit jehlami či špejlemi, aby se během pečení nerozpadla. Stejně tak můžete kuřecí roládu převázat nití, abyste zkrátka měli jistotu, že nádivka zůstane tam, kde zůstat má. Pro lepší chuť k roládě podávejte také polníček salát nebo jakoukoliv jinou zeleninu.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 42.4313 Kj
Bílkoviny | 0.5 g |
Sacharidy | 0.05 g |
Sacharidy z cukrů | 0.06 g |
Tuky | 0.35 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.33 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.22 g |
Vláknina | 0.01 g |
Vápník | 0.01 g |
Alergeny
- Mléko a výrobky z něj
Graf nutričních hodnot