Tatarák z červené řepy
Ingredience na 1 porci
Hořčice plnotučná | 1 g | |
Česnek | 1 stroužek | |
Olej olivový | 5 ml | |
Červená řepa | 125 g | |
Cibule jarní | 0.25 kusy | |
Cibule šalotka | 0.25 kusy | |
Chilli paprička | 1 kus | |
Sůl | 1 špetka | |
Pepř | 1 špetka | |
Kmín | 1 špetka | |
Koření paprika mletá | 1 špetka | |
Citrónová šťáva čerstvá | 1 g | |
Kečup | 1 g | |
Omáčka sojová | 1 g | |
Máslo arašídové | 10 g |
Rozehřejeme si troubu na 170 stupňů.
Řepu si omyjte, odřežte kořínky a položte vedle sebe na kus alobalu. Dále řepu posolte a pokapejte olivovým olejem. Řepu zhruba hodinu počte ve vyhřáté troubě. Alobal pak rozbalte a řepu nechte chvíli zchladnout. Potom jí oloupejte a umixujeme v mixéru, sekáčku anebo nastrouhejte na jemném struhadle.
Česnek oloupejte, prolisujte a na 2 lžících oleje orestujeme spolu s pokrájenou chilli papričkou jemně dorůžova. Šalotku i lahůdkovou cibulku nakrájejte na malé kostičky.
Řepu, orestovaný česnek i s olejem, cibulku i šalotku smíchejte v míse s burákovým máslem a ochuťte kořením. Je to tak trochu alchymie. Ochucujte do té doby, dokud vám směs nepřijde chuťově vyvážená.
K ochucování použijte: sojovku, kečup, hořčici, papriku, worchestr, citrónovou šťávu, pepř a sůl.
Tatarák vychlaďte.
Doporučujeme podávat s kvalitním pečivem.
Bagetky nakrájejte na plátky a opečte na pánvi na trošce oleje dozlatova. Na opečené bagetky navrstvíme tataráček a ozdobíme rukolou.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 300.227 Kj
Bílkoviny | 2 g |
Sacharidy | 8.02 g |
Sacharidy z cukrů | 0.12 g |
Tuky | 1.69 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 1 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.11 g |
Vláknina | 1.43 g |
Sodík | 0.01 g |
Vápník | 27.01 g |
Gi | 0.3 |
Alergeny
- Hořčice a výrobky z ní
- Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
Graf nutričních hodnot