Thajské rizoto

Ingredience na 1 porci

Paprika červená1 kus
Paprika žlutá1 kus
Paprika zelená1 kus
Špenát čerstvý20 g
Ořechy kešu1 hrst
Chilli paprička1 kus
Sůl1 špetka
Pepř1 špetka
Rýže celozrnná60 g
Limetka0.5 kusy
Mléko kokosové50 ml
Máslo ghee15 g

Rizoto na thajský způsob vás okouzlí svou pikantností. Chilli obsahuje štiplavý alkaloid kapsaicin, který působí analgeticky a antibakteriálně. Chilli je navíc skvělým pomocníkem při hubnutí.

 

Nejdříve si připravte rýži. Dobře ji propláchněte a poté ji dejte vařit do osolené vody podle návodu na obalu.

 

Papriky si nakrájejte na menší kostičky a chilli papričku na jemno (nemusíte ji dávat do jídla celou i se semínky, pokud neholdujete příliš pálivému jídlu).

 

Na pánvi si rozpalte ghee přihoďte pokrájenou papriku i chilli a osmahněte. Poté přidejte uvařenou rýži a kokosové mléko. Vše společně krátce poduste.

 

Nakonec odstavte z plotny a přimíchejte špenát, limetkovou šťávu a čerstvou kůru (ale jen v případě, že nemáte chemicky ošetřenou limetku).

 

V troubě při 180°C  po dobu 10 minut opražte kešu ořechy, kterými nakonec posypete rizoto a můžete podávat.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 705.915 Kj

Bílkoviny5.37 g
Sacharidy25.45 g
Sacharidy z cukrů0.01 g
Tuky9.67 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.62 g
Cholesterol0.03 g
Vláknina6.25 g

Alergeny

  • Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
  • Mléko a výrobky z něj

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.