Tradiční domácí trdelník recept na plech
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Mouka polohrubá | 500 g | |
Máslo | 100 g | |
Mléko plnotučné | 250 ml | |
Čerstvé droždí | 42 g | |
Sůl | 1 špetka | |
Cukr bílý | 30 g | |
Skořicový cukr | 30 balení | |
Olej řepkový | 10 ml | |
Vejce | 2 kusy |
Domácí trdelník postup
Do mísy dáme mouku, klasický bílý cukr, sůl, rozpuštěné máslo a vejce.
Přidáme směs vlažného mléka, lžíce cukru a droždí, kterou si připravíme stranou. Celou směs pak zpracujeme na těsto.
Těsto necháme vykynout v pokojové teplotě cca hodinu. Pro urychlení můžeme přikrýt utěrkou a dát k topení.
Vykynuté těsto rozdělíme na více částí, aby se nám s ním lépe pracovalo. Části těsta vyválíme na tloušťku cca půl centimetru.
Takto připravené těsto nakrájíme na 2-3cm široké proužky, které namotáváme na váleček. Nezapomeneme váleček předtím omotat alobalem.
Válečky s trdelníkem vložíme na plech tak, aby se těsto nedotýkalo dna plechu. Pečeme asi 15min na teplotu 150 stupňů.
Nakonec potřeme trdelník tenkou vrstvou oleje nebo rozpuštěného másla a posypeme skořicovým cukrem.
Tahle proslulá sladká pochoutka v podobě tradičního domácího trdelníku u nás vlastně vůbec není tradiční. Trdelník je sice populární, zejména na proslulých stáncích v centru Prahy, ve skutečnosti ale tento dezert pochází ze zahraničí. A to konkrétně z Rumunska a posléze z Maďarska.
To nic nemění na tom, že trdelník recept je zábavný a sladký. Perfektně se hodí na společné pečení cukroví s dětmi v předvánočním čase nebo i na podzim. Recept na trdelník navíc není složitý. Základem je těsto na trdelník, skořice a cukr. Těsto je klasické kynuté těsto, takže žádná exotická specialita.
Kdo je spíš pekař začátečník nebo hledá sladké jídlo pro děti i celou rodinu, může zkusit také zdravé palačinky. Zdravé palačinky jsou super možnost také pro ty, co nemohou jíst mouku, která je v receptu na trdelník obsažená.
Asi nejnáročnější na domácím trdelníku je příprava na pečení. Těsto na trdelník je totiž třeba kolem něčeho omotat tak, aby se upeklo v troubě kolem dokola. Ideální je použít váleček, který se předtím omotá alobalem. Zároveň by měl být váleček tak dlouhý, aby se dal rukojetí „posadit“ na plech a těsto se nedotýkalo plechu. Samozřejmě čím víc válečků se použije, tím je pečení snazší, nemusí se péct víckrát. Proto je lepší ověřit, že je na čem péct, než se do trdelník receptu pustíte.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 696.04 Kj
Bílkoviny | 20.37 g |
Sacharidy | 17.27 g |
Sacharidy z cukrů | 14.02 g |
Tuky | 9.39 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 2.16 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.3 g |
Cholesterol | 0.2 g |
Vláknina | 6.06 g |
Sodík | 0.07 g |
Vápník | 0.03 g |
Alergeny
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
- Mléko a výrobky z něj
- Vejce a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot