Vánoční recept na linecké cukroví
Ingredience na 1 porci
Máslo | 40 g | |
Vejce žloutek | 1 kus | |
Cukr hnědý třtinový | 20 g | |
Mouka špaldová celozrnná | 80 g |
Postup linecké
Z másla, celozrnné mouky, žloutku a cukru si vypracujte hladké těsto.
Těsto nechte alespoň hodinu odpočinout v lednici.
Z odleželého těsta vyválejte plát.
Poté vykrajujte jednotlivé tvary, kterými pokladete připravený plech.
Pečte v předehřáté troubě na 170 °C asi 10 minut.
Hotové cukroví spojte dohromady marmeládou.
Vánoční recept na linecké cukroví, které spolu s perníčky a kokoskami nesmí chybět na žádném stole. Pokud se o adventu vydáte do rakouského Lince, můžete na toto tradiční lahodné cukroví, v Česku známé jako linecké pečivo, velmi snadno natrefit pod názvem „linecké oči“. Původ samotného lineckého těsta není tak docela jasný, ale to mu na chuti jistě nijak neubere.
Linecké těsto se po upečení plní marmeládou, nejlepší je rybízová anebo ta z ovocné směsi, jelikož nejvíce lepí, a tak k sobě jednotlivé díly lineckého pečiva perfektně slepí.
Vánoční recept na linecké cukroví
Ze změklého másla, celozrnné mouky, žloutku a cukru si vypracujte hladké těsto. Těsto nechte alespoň hodinu odpočinout v lednici.
Následně z odleželého těsta vyválejte na pomoučeném válu plát o síle asi 3 mm. Poté vykrajujte jednotlivé tvary, kterými pokladete připravený, pečicím papírem vyložený plech.
Pečte v předehřáté troubě na 170 °C asi 10 minut. Hotové cukroví spojte dohromady kvalitní marmeládou (ideálně domácí).
Pečení lineckého cukroví se mohou zúčastnit i děti, zaúkolujte je třeba závěrečným spojováním koleček.
Jak na pečení lineckého i jiného cukroví ve zdravější verzi
Pečení cukroví k Vánocům neodmyslitelně patří stejně jako dárky či stromeček. Zádrhel nastává ve chvíli, kdy dodržujete zdravý životní styl a nechcete ho ničím narušit ani v období adventu. Skvělou alternativou pro vás tak může být pečení zdravého cukroví. Zkuste například nahradit klasickou bílou mouku nějakou zdravější verzí, žitnou, pohankovou či špaldovou. Stejně tak snadno se dá nahradit i bílý cukr nebo druh oleje.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 290.5989 Kj
Bílkoviny | 2.8 g |
Sacharidy | 2.34 g |
Sacharidy z cukrů | 0.1 g |
Tuky | 5.36 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 2.15 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.3 g |
Cholesterol | 0.19 g |
Vláknina | 0.09 g |
Vápník | 0.02 g |
Alergeny
- Mléko a výrobky z něj
- Vejce a výrobky z nich
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot