Recept na Vánoce! Nadýchaná vánočka
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Mouka hladká | 600 g | |
Cukr bílý | 140 g | |
Mléko plnotučné | 250 ml | |
Čerstvé droždí | 30 g | |
Vejce | 1 kus | |
Máslo | 120 g | |
Rozinky | 50 g | |
Mandle loupané plátky | 25 g | |
Sůl | 2 špetky | |
Muškátový oříšek mletý | 1 g | |
Citronová kůra čerstvá | 1 g | |
Vejce žloutek | 1 kus |
Postup nadýchaná vánočka
Připravíme kvásek smícháním droždí a 50g cukru a přidáním cca 100 ml teplého mléka.
V míse smícháme vejce, rozpuštěné máslo a cukr. Přidáme sůl, muškátový oříšek a kůru z citronu.
Přidáváme střídavě mouku a kvásek po částech a zbytek mléka.
Vypracujeme hladké těsto a necháme hodinu kynout. Poté promícháme a necháme kynout další hodinu.
Těsto rozdělíme na 9 částí a postupně pleteme jednotlivé vrstvy vánočky. Nejprve ze 4, poté ze 3 a nakonec ze 2 válců.
Tyto části navršíme na plech vyložený pečícím papírem. Špejlemi vánočku upevníme a necháme ještě 45 minut kynout pod utěrkou.
Potřeme rozšlehaným žloutkem smíchaným s trochou vody a posypeme plátky mandlí.
Pečeme v předehřáté troubě na 160°C asi 45 minut.
Nadýchaná vánočka recept, který zaručeně nesmí chybět na žádném svátečním stole. Tento recept na vánočku vám vystačí na jednu velkou nebo dvě menší. Příprava sladkého kynutého pečiva se traduje již od 14. století. Vánočka na Vánoce je tedy naprostou klasikou. Byla by však škoda kupovat ji z obchodu. Nadýchaná vánočka je recept, který totiž není až tak složitý na přípravu a domácí je prostě vždy chutnější. Tradiční vánočka sice není příliš dietní, ale i tak se dá upéct ve zdravější variantě například se špaldovou moukou a kvalitním třtinovým cukrem.
Vánoční cukroví a zdravá výživa
Lze vůbec spojení vánoční cukroví a zdravá výživa spojovat dohromady? Zcela jistě ano, stejně tak jako recept na vánočku i cukroví lze připravit ze zdravějších surovin. Můžeme tak mlsat a zároveň se držet zdravé výživy a udržet si tak linii i přes svátky. Pro zdravé vánoční cukroví můžeme použít například kokosový olej, ovesnou mouku, nejrůznější druhy ořechů a marmelády s vysokým obsahem ovocné složky.
Nadýchaná vánočka nebo vánoční marokánky jako z cukrárny?
Jestli máte chuť experimentovat a vyzkoušet na Vánoce něco trochu exotičtějšího, zkuste recept na marokánky jako z cukrárny. Oproti vánočce z kynutého těsta je toto cukroví tvořeno hlavně čokoládou, ovocem a oříšky. Marokánky jako z cukrárny zaručeně oslní nejen vás, ale i další členy rodiny. Upečené a vychladnuté marokánky můžete ještě namáčet do rozpuštěné čokolády a dodat jim tak další rozměr.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 790.942 Kj
Bílkoviny | 23.4 g |
Sacharidy | 9.24 g |
Sacharidy z cukrů | 5.16 g |
Tuky | 13.72 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 3.98 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.3 g |
Cholesterol | 0.39 g |
Vláknina | 6.26 g |
Sodík | 0.07 g |
Vápník | 0.05 g |
Alergeny
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
- Mléko a výrobky z něj
- Vejce a výrobky z nich
- Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
Graf nutričních hodnot