Treska se zapečenými brambory

Ingredience na 1 porci

Máslo5 g
Brambory100 g
Vejce1 kus
Špenát čerstvý40 g
Treska pečená200 g
Gervais original30 g
Sůl1 špetka
Pepř1 špetka
Petržel nať20 g
Ořechy lískové0.5 hrsti
Citronová kůra čerstvá5 g

Dnes se treska řadí mezi vůbec nejchutnější mořské ryby. Svědčí o tom i fakt, že se jí ve Velké Británii sní ročně kolem 136 miliónů porcí. Po tresce doporučujeme sáhnout především v případě,  že se snažíte vyhnout tuku,  jelikož se hodí k vyrýsování a redukci hmotnosti. Použít ji můžeme jako zdroj bílkovin bez dalších kalorií, díky tresce lze dobře korigovat množství živin v jídelníčku a přitom chránit svalovou hmotu.

 

Brambory předvařte v osolené vodě tak, aby zůstaly ještě stále uvnitř lehce pevné. Nakrájejte je na 0,5 cm silné plátky. Zároveň spařte špenát vroucí vodou, vyždímejte a odložte stranou.

V malé mističce smíchejte čerstvý sýr, vejce, petrželku, špetku soli a jeden stroužek propasírovaného česneku. Předehřejte si troubu na 200°C.

 

Připravte si menší zapékací nádobu, vytřete ji tukem a vyplňte dno polovičním množstvím brambor. Pak následuje vrstva špenátu, zalijte ji polovičním množstvím sýrového přelivu a překryjte poslední vrstvou brambor a následně i zbylým množstvím přelivu.

 

Brambory dejte péct do trouby dozlatova. Mezitím si rozehřejte pánev a na másle z obou stran zprudka, ale krátce, osmažte lehce osolené filety.

 

Na závěr můžete dle chuti dosolit a posypat nasekanou petrželkou s trochou citrónové kůry. Doporučujeme rybu posypat ještě rozdrcenými lískovými oříšky.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 686.373 Kj

Bílkoviny7.94 g
Sacharidy2.62 g
Sacharidy z cukrů0.08 g
Tuky12.55 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)2.26 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.41 g
Cholesterol0.2 g
Vláknina0.93 g
Sodík0.07 g
Vápník0.03 g

Alergeny

  • Mléko a výrobky z něj
  • Vejce a výrobky z nich
  • Ryby a výrobky z nich
  • Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.