Treska se zapečenými brambory
Ingredience na 1 porci
Máslo | 5 g | |
Brambory | 100 g | |
Vejce | 1 kus | |
Špenát čerstvý | 40 g | |
Treska pečená | 200 g | |
Gervais original | 30 g | |
Sůl | 1 špetka | |
Pepř | 1 špetka | |
Petržel nať | 20 g | |
Ořechy lískové | 0.5 hrsti | |
Citronová kůra čerstvá | 5 g |
Dnes se treska řadí mezi vůbec nejchutnější mořské ryby. Svědčí o tom i fakt, že se jí ve Velké Británii sní ročně kolem 136 miliónů porcí. Po tresce doporučujeme sáhnout především v případě, že se snažíte vyhnout tuku, jelikož se hodí k vyrýsování a redukci hmotnosti. Použít ji můžeme jako zdroj bílkovin bez dalších kalorií, díky tresce lze dobře korigovat množství živin v jídelníčku a přitom chránit svalovou hmotu.
Brambory předvařte v osolené vodě tak, aby zůstaly ještě stále uvnitř lehce pevné. Nakrájejte je na 0,5 cm silné plátky. Zároveň spařte špenát vroucí vodou, vyždímejte a odložte stranou.
V malé mističce smíchejte čerstvý sýr, vejce, petrželku, špetku soli a jeden stroužek propasírovaného česneku. Předehřejte si troubu na 200°C.
Připravte si menší zapékací nádobu, vytřete ji tukem a vyplňte dno polovičním množstvím brambor. Pak následuje vrstva špenátu, zalijte ji polovičním množstvím sýrového přelivu a překryjte poslední vrstvou brambor a následně i zbylým množstvím přelivu.
Brambory dejte péct do trouby dozlatova. Mezitím si rozehřejte pánev a na másle z obou stran zprudka, ale krátce, osmažte lehce osolené filety.
Na závěr můžete dle chuti dosolit a posypat nasekanou petrželkou s trochou citrónové kůry. Doporučujeme rybu posypat ještě rozdrcenými lískovými oříšky.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 686.373 Kj
Bílkoviny | 7.94 g |
Sacharidy | 2.62 g |
Sacharidy z cukrů | 0.08 g |
Tuky | 12.55 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 2.26 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.41 g |
Cholesterol | 0.2 g |
Vláknina | 0.93 g |
Sodík | 0.07 g |
Vápník | 0.03 g |
Alergeny
- Mléko a výrobky z něj
- Vejce a výrobky z nich
- Ryby a výrobky z nich
- Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
Graf nutričních hodnot